Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, Havran’ın saklı tarihini gün yüzüne çıkarmaya kararlı olduklarını söyledi.
Başkan Ersoy, ilçenin kültürü ve tarihiyle ilgili resim, görüntü ne varsa arşivlenerek bir müzede sergileyeceklerini belirtti.
Havran`ın saklı tarihi gün yüzüne çıkaracaklarını belirten Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, ilçenin kültürü ve tarihiyle ilgili resim, görüntü ne varsa arşivleyerek açılacak olan bir kütüphanede sergileyeceklerini ifade etti.
"1873`te Bucak olan Havran, 1 Nisan 1957 yılında 7033 Sayılı Kanun ile ilçe oldu. Bu kanuna binaen 1959 yılında ilçe teşkilatı kurulup, 26 köy, ilçeye bağlandı. İlçenin sanayisi tarıma dayalı olup, zeytin ürünleri ve sofralık zeytin alanında Ant Gıda (Fora Zeytincilik) firması yaptığı büyük yatırımla önemli ölçüde zeytin üretimi yapmaktadır. Dünyanın en modern ve büyük zeytin işleme fabrikası özelliğini taşımaktadır” bilgisi veren Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, “2 adet prina fabrikası ve zeytinyağı fabrikalarında tamamen alınamayan yağlar benzol ile yıkama tekniği ile düşük evsafta zeytinyağı olarak elde edilmektedir. 1 adet çiçek yağı fabrikası ham çiçek yağını işleyerek iç pazara sunmaktadır. 1 adet pamuk çekirdeği yağı ve kanola yağı işleme fabrikası ile 2 adet ağır yağların rafine olduğu fabrika bulunmaktadır. Toplam arazinin ancak % 24’ü tarım arazisi olmasına rağmen Havran tipik bir tarım ilçesidir. Tarım arazilerinin en büyüğü zeytinlik arazilerdir” diye konuştu.
Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında büyük katkısı bulunan ve 276 kg. top mermisini kaldıran Koca Seyit Onbaşı ile yine bu savaşta kahramanca mücadele eden Çanakkale Boğazında İngiliz Denizaltısını teslim alan Ömer Çavuş’un Havran’lı olduğunu hatırlatan Ersoy, Mehmet Uçar’ın 1975 yılından bugüne 50 binin üzerinde topladığı tarihi belgelerin kütüphanede yer alacağını, böylesi önemli değerlere sahip bir ilçenin gün yüzüne çıkması için ne gerekiyorsa yapacaklarını ve Havran’ın tarihine sahip çıkacaklarını sözlerine ekledi.
Haber : Enver Dolgun