Havutça'nın önergesi AKP tarafından ret edildi

Havutça

TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin Grup önerisi görüşüldü. CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, AKP'nin üniversite öğrencilerinin sorunlarının araştırılmasını istemediğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin Grup önerisi görüşüldü.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, AKP'nin üniversite öğrencilerinin sorunlarının araştırılmasını istemediğini söyledi.
CHP Balıkesir Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Namık Havutça'nın üniversite öğrencilerinin sorunlarının Meclis tarafından araştırılıp çözümlerinin bulunması için verdiği araştırma önergesinin Meclis Genel Kurul gündemine alınması önerisi AK Partili milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Üniversite öğrencilerinin sorunlarının çözümü için araştırma komisyonu kurulmasını içeren Milletvekili Namık Havutça'nın önergesinin görüşüldüğü Genel Kurul'da söz alan Havutça, eğitim hakkının uluslararası sözleşmeler ve Anayasa ile güvence altına alındığını söyledi.
6111 Sayılı Yasa ile 2011 yılından sonra sağlık, maddi imkansızlıklar ailevi nedenlerle okullarından ayrılmak zorunda kalan öğrencilerin yeniden okullarına dönebilmesi için kanun teklifi verdiğini kaydeden Havutça, Bu çocukların içerisinden bu Türkiye`nin sistemini, düzenini değiştirecek çok önemli bir değer yetişecek, o nedenle bu sese kulak vermemiz gerekiyor” dedi.
Kendisine ulaşan öğrencilerin bazılarından örnekler veren Havutça, şöyle konuştu: Ben bu feryadı gördüm. Bu öğrencilerimiz Balıkesir`de, Diyarbakır`da, Hakkâri`de, Mardin`de, Türkiye`nin her yerinde, hepimizin evladı, yakını, hısımı, akrabası. Bakın, 6111 Sayılı torba Yasa`dan sonra tam 200 bin mağdur var. Öğrenciler bekliyor kapıda, gözleri Mecliste. O hâlde gelin, bakın, 25 Şubat 2011 tarihiyle 25 Mayıs 2012 tarihleri arasında 106 bin 791 üniversite öğrencinin çeşitli sebeplerle üniversitelerden ilişiği kesildi. Bu sayı bugün 200 bin. Eğer ortaklaşa bir partiler arası uzlaşma sağlanırsa bu öğrencilerimiz yeniden örgün eğitim kapsamına alınacak, belki de bu ülkede yeni keşifleri yapacak. Türkiye`nin yarınlarını güvenli, Türkiye`nin önünü açacak önemli insanlar yetiştireceğiz.”
Türkiye`de bugün üniversite öğrencilerimizin en önemli sorunları arasında barınma sorunu geldiğini söyleyen Havutça, 2013-2014 akademik yılında 673 bin yeni kayıt yapıldığını, bu öğrencilerin 370 bininin yurt başvurusunda bulunduğunu, bunların 87 bininin yurtlara kabul edildiğini belirtti.
Havutça, Üniversitelerimizi kazanan öğrencilerimizin beşte 1`i ancak yurtlar da barınma olanağı bulabiliyor. Bugün Türkiye`de 5 milyon öğrencimizin var, beşte 1`i ancak yurtlarda barınma imkânı bulabiliyor. Peki, geride kalan öğrencilerimiz nerede barınacaklar? Ailesinin imkânları yok, asgari ücretle çalışıyor, bu öğrencilerinin barınma sorununu mutlaka çözmek zorundayız” diye konuştu.
Öğrencilerin ekonomik sorunlarına da dikkat çeken Havutça, asgari ücretle geçinen bir ailenin çocuğunu üniversite okutması durumunda sadece yurtta kalması ve yurt koşullarında yemek yemesi durumunda asgari ücretin yarısını harcamak zorunda olduğuna dikkat çekti.  Havutça, Türkiye`nin sosyal devlet olmasının, Türkiye`nin hukuk devleti, yargının bağımsızlığı ilkelerinden ve sosyal devlet olmanın gereği olarak bu öğrencilerimizin, bu yoksul öğrencilerimizin ailesinin asgari ücretle çalışması onun sorumluluğu değil. Bir öğrencinin eğitim sisteminin dışına atılması o öğrencinin suçu değildir, oradaki sorumluluk onu iyi yetiştiremeyen sistemin sorunudur” diyerek sözlerini tamamladı.
CHP Grup önerisi AKP, MHP milletvekillerinin konuşmalarının ardından oylanarak, AKP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.