Tarih: 05.01.2016 17:12

Havutça, tayin ve atamalara yeni düzenleme istedi

Facebook Twitter Linked-in

CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu.
Havutça verdiği kanun teklifiyle, ´´yürütmenin durdurulması´´ davalarında yaşanan birçok mağduriyetin önüne geçileceğini vurguladı.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27. Maddesinin ikinci bendindeki ´´şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda´´ ibaresini değiştiren Havutça, ´´şartlarından birinin gerçekleşmesi durumunda´´ ibaresini ekledi.
Havutça yaptığı açıklamada, ?Bu ibarelerden bir tanesinin bile pratikte gerçekleşmesinde hukuken mağduriyet doğmaktadır. Mahkemenin bunların hepsini birlikte gerçekleşmesini esas olarak görmesi zaten hukuksuz bir uygulamadır. Yanlış ve haksız yapılan atama ve tayinlerde idarenin yanlış verdiği kararların önüne geçme adına bu yasal değişikliğin bir an önce Meclisten geçmesi önem arz etmektedir.´´ dedi.
Havutça verdiği kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: ?Yürütmenin durdurulması, idari yargıda açılacak iptal davalarında mahkemenin nihai karar vermesinden önce tedbir niteliğinde verilen bir karardır. İdari yargıdaki yürütmenin durdurulması kararı ile adli yargıdaki ihtiyati tedbir kararı esas yönünden ortak nitelik taşısalar da idari yargıya has özellikler taşır. 2577 sayılı Yasanın 27. maddesinde düzenlenen İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verilebilir. Kanun maddesinde yer alan üç gerekçeden birisinin olması da hukuken yeterlilik göstermektedir. 2577 sayılı Yasanın 27. Maddesindeki İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının üçünün bir arada olması hükmünün birçok mağdur bulunmaktadır. Bu üç şartın her birisinin ayrı ayrı doğurdu durum itibariyle zaten mağduriyet yaşanmaktadır. Hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan bu hükmün değiştirilmesi gereklilik arz etmektedir.´´
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —