Tarih: 29.12.2013 00:00

Havutça, çiftçiye KDV indirimi istedi

Facebook Twitter Linked-in

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, çiftçinin KDV`den muaf tutulması için kanun teklifi verdi. 
Havutça`nın verdiği teklif yasalaşırsa çiftçinin kullandığı mazot, ilaç, gübre, su, elektrik, tarım araç ve aletleri KDV`den muaf tutulacak. 
Kanun teklifi, çiftçilerin yanı sıra Tarım Kanunuyla tanımlanan tarımsal işletmeleri ve sivil toplum örgütlerini de kapsayacak.
Havutça`nın hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde, çiftçilerin ağır vergi yükünden en çok etkilenen önemli bir kesim olduğu dile getirildi. "Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre, mazot, tarım ilacı, elektrik, su, tarım alet ve araçları bu tarımsal girdilerin ulaşılabilir olmasını engellemekte, Türk çiftçisi her geçen gün daha çok zarar etmekte ve sonuç olarak tarımı terk etmektedir" ifadelerinin yer aldığı kanun teklifinin gerekçesinde, şu görüşlere yer verildi: "Petrol fiyatlarının artmasına bağlı olarak benzin fiyatları artsa da, benzin ve motorin fiyatlarının yüksek olmasının nedeni dünyada örneği olmayan akaryakıt üzerindeki ağır vergi yüküdür. Akaryakıt ürünlerinden hem Özel Tüketim Vergisi hem Katma Değer Vergisi alınıyor. Türkiye`de bir litre benzin üzerindeki ortalama vergi yükü % 59, motorinde ise % 52?yi bulmaktadır. Akaryakıt ürünlerinden ÖTV ve KDV olmak üzere 2 tür dolaylı vergi alınmaktadır. ÖTV, 2002`de yürürlüğe giren 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu ile varlık kazanmıştır. Böylece KDV`nin yanı sıra, ikinci bir dolaylı vergi uygulanmaya başlamıştır. Enerji çeşitleri içinde, ÖTV oranı en yüksek tüketim kalemi benzindir. Benzinden sonra en yüksek ÖTV uygulanan akaryakıt ürünleri motorin, kırsal motorin ve oto gaz LPG`dir. En yüksek ÖTV ve KDV gelirini kazandıran akaryakıt ürünü de, kırsal motorindir. Bunun dışında, KDV, ÖTV`ler net rafineri fiyat üzerinden değil, ÖTV ve EPDK payının eklendiği tutar üzerinden hesaplanır. Dolayısıyla, verginin vergisi alınarak, fiyat artmaktadır. Bu ağır vergi yükünden en çok etkilenen önemli bir kesim de Türkiye`yi doyuran çiftçilerimizdir. Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre, mazot, tarım ilacı, elektrik, su, tarım alet ve araçları bu tarımsal girdilerin ulaşılabilir olmasını engellemekte, Türk çiftçisi her geçen gün daha çok zarar etmekte ve sonuç olarak tarımı terk etmektedir. Tarımda girdi fiyatları çok yüksektir ve giderek yükselmektedir. Son 11 yılda mazot, ilaç, gübre fiyatları 5 kat artmış, ürün fiyatları ise yerinde saymıştır. Dünyanın en pahalı mazotunu Türk çiftçisi kullanmaktadır. Rafineri çıkış fiyatı 1 lira 47 kuruş olan mazottan 1 lira 60 kuruş ÖTV, 55 kuruş da KDV alınmaktadır. Mazotun litre fiyatı Mart 2002`de 94 kuruşken bugün itibariyle 5 liraya dayanmıştır. Çiftçinin aldığı destek ise yetersizdir. Çiftçilere verilen mazot desteği, tarımda kullanılan mazota ödenen bedelin yüzde 5 ini ancak karşılamaktadır. Bu rakam da mazot için çiftçinin ödediği KDV`nin ancak 4`te birine denk düşmektedir. Çiftçilerin KDV ile ilgili diğer girdi unsurlarında da mağduriyeti bulunmaktadır. Bu gerekçelerle çiftçilerin KDV`den doğan mağduriyetlerinin giderilerek bir nebze rahatlatılması için bu kanun teklifi hazırlanmıştır."



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —