Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)`nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA)`nın önceki gün Paris`te açıkladığı 2012 Eğitim Kalite Raporunu değerlendiren Havutça, "Türkiye, OECD ortalamasının epey altında yer aldı. Bu sonuçlar 11 yıllık AKP iktidarının da bir başarısızlık göstergesidir. AKP`nin eğitim karnesi zayıf. Amiyane ifadeyle, AKP matematik ve fenden çaktı. AKP`nin yararsız politikaları eğitim sistemine olumlu yansımıyor, sistem alarm veriyor." dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlanmak üzere TBMM Başkanlığı`na bir de soru önergesi veren CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, PISA raporundaki çarpıcı verilere dikkat çekti.
"Türkiye, Meksika`nın altında yer alan ve OECD`ye yeni üye Şili`yle birlikte en kötü performansı gösteren 3 ülkeden biridir" diyen Havutça, "11 yıllık iktidarınız döneminde din temelli bir eksene çekilen eğitim politikalarınızın sonucunda başarı olarak gösterebileceğiniz hangi çalışmalarınız vardır" diye sordu.
Havutça`nın önergesinde yer alan sorular: "Birleşmiş Milletler (BM)`ye bağlı OECD tarafından üç yılda bir yapılan ve 15 yaş grubundaki öğrencilerin zorunlu eğitim sonunda hayata hazır oluş durumlarını belirlemeyi amaçlayan dünyanın en kapsamlı eğitim araştırması PISA`nın 2012 Eğitim Kalite Raporu hakkında Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmış ve bu raporu nasıl değerlendirmiştir? PİSA 2012 sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı`nın genç kuşağımızı geleceğe iyi hazırlayamadığımızın göstergesiyken Bakanlığın hangi göstergeleri eğitim sistemimizin uluslararası başarı performansıdır? Çok temel matematiksel işlemlerin ve sorgulamaların yapıldığını gösteren Seviye 1 ve Seviye 1 altındaki Türk öğrencilerinin oranı yüzde 42. Daha karmaşık ilişkiler, daha üst düzey sorgulama, analiz ve yorum yapmaları gereken seviye 5 ve seviye 6`nın toplamında Türk öğrencilerin başarı oranı yüzde 5,9`dur. Türkiye`nin genel ortalaması 2003 yılından bu yana yüzde 3 oranında artmış olmasına karşın matematiksel becerisine yansımamış olmasını hangi eğitim politikalarınızla açıklarsınız? Matematik öğretiminde ciddi sıkıntıların göstergelerine karşılık bu sıkıntıları hangi eğitim politikası ile çözüme kavuşturacaksınız? Matematik öğretimine daha doğrudan müdahale ederek katkı sağlayacak mısınız? Fen sonuçlarında seviye 5 ve üstü başarı gösteren Türk öğrencilerinin başarı oranı yüzde 5`in altına kalıyor olması fen eğitiminde de sıkıntıların göstergesiyken eğitim sisteminde yapısal değişikliklerden çok öğrenmeyi artıracak hangi müdahaleyi yapacaksınız? Bakanlığınızın Seviye Belirleme Sınavı (SBS)`nin yerine getirdiği 28-29 Kasım 2013 tarihlerindeki Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOGS) sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile ilgili soruların belirleyici olması, "eleyici nitelikte" soruların Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sorularından ağırlıklı olarak hazırlanmasının temel nedeni nedir? Eğitim ile ilgili uluslararası yapılan değerlendirmelerde bilimsel ve evrensel başarı ölçütleri fen ve matematik bilimleri olurken 11 yıllık iktidarınız döneminde din temelli bir eksene çekilen eğitim politikalarınızın sonucunda başarı olarak gösterebileceğiniz hangi çalışmalarınız vardır?"