Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Havutçadan, ete ödenen KDVnin 1e insin önerisi

Havutçadan, ete ödenen KDVnin  1e insin önerisi

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, hükümetin beklentisi ve politikalarının aksine halkın sofrasındaki etin fiyatının ucuzlamadığını, sektörde ise yeni krizler yaşanabileceği uyarısı yaptı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, hükümetin beklentisi ve politikalarının aksine halkın sofrasındaki etin fiyatının ucuzlamadığını, sektörde ise yeni krizler yaşanabileceği uyarısı yaptı.
Kanatlı ve kırmızı et sektöründeki KDV uygulamalarının sektörde yarattığı mağduriyetleri Meclis gündemine taşıyan Havutça, KDV indiriminin halkın sofrasına yansıyabilmesi için, sadece kırmızı ve beyaz et toptan satışının değil, tüketicinin et alırken ödediği KDV`nin de oranının % 1`e indirilmesini vurguladı.
Havutça, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın "Et fiyatları çok yüksek" diyerek verdiği talimatla 2010`da önce kasaplık canlı hayvan, sonra besilik canlı hayvan ve en sonunda da karkas et ithalatına Türkiye`nin kapılarının açıldığını hatırlattı. 
Başbakan`a "Son bir yılda ne kırmızı, ne beyaz et ucuzlamadığına göre halkımıza ucuz eti nasıl yedirmeyi planlıyorsunuz?" diye sordu.
"Hükümetiniz döneminde kırmızı ve beyaz et sektöründe KDV uygulamaları istikrar göstermediği gibi hem halkı hem de sektörü mağdur etmektedir. 30 Aralık 2007 tarihli 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ve küçükbaş hayvan etlerinin toptan satışında % 1 KDV uygulanırken bu oran % 8`e çıkarılmıştır. 27 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan 2011/2466 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile küçük ve büyük baş hayvanların ve kümes hayvanlarının etleri ve sakatatlarının yer aldığı GTİP cetvelinin 2`nolu faslında bulunan malların toptan teslimlerinde uygulanacak KDV oranı %8 den %1`e indirilmiştir. Toptan teslimlerinde KDV oranı indirilmesine rağmen perakende teslimlerinde yani nihai tüketiciye yapılacak teslimlerde KDV oranı indirilmemiş, %8 olarak uygulanmaya devam etmiştir. Hükümetinizce, perakende aşamasında uygulanmayan yani nihai tüketiciye yansımayan KDV indiriminden, yine Hükümetiniz; "Orta ve uzun vadede kırmızı et ve tavuk eti fiyatlarında düşüş olacağı" ve "sektörde yaşanan kayıt dışılığın önüne geçilebileceği" beklentilerine girmiştir. Son bir yılda, halkın sofrasındaki ne beyaz et ne de kırmızı et ucuzlamamıştır. Kaldı ki Hükümetinizin KDV indirimi nedeniyle yani bu uygulamanızdaki eksik ve yanlış düzenlemeler nedeniyle üreticiler ve toptancıların devreden KDV tutarlarında çok büyük artışlar ortaya çıkmıştır. Bugün itibariyle firmaların alacaklarının yaklaşık olarak 300 Milyon TL olduğu belirtilmektedir" değerlendirmesinde bulunan Havutça,
1. Sektörde 27 Kasım 2011 tarihi öncesi kayıt dışılığın boyutunu ne kadardı? Bugün itibariyle sektördeki kayıt dışılık ne kadardır?
2. Hükümetinizce yapılan bu uygulama, son bir yılda halkın sofrasına yansımadığı ve fiyatlarda düşüş sağlamadığına göre Hükümetinizin beklentilerinin de olumlu sonuçlanmadığını düşünüyor musunuz? Son bir yılda ne kırmızı ne beyaz et ucuzlamadığına göre halkımıza ucuz eti nasıl yedirmeyi planlıyorsunuz?
3. Sektörde faaliyet gösteren üreticilerin ve toptancıların en az zarar görebilmeleri için, aynı zamanda sektörde faaliyet gösteren firmaların finansman yüklerini azaltabilmek için hangi önlemleri aldınız ki sadece beyaz et sektöründe firmaların KDV alacakları yaklaşık 300 milyon TL`yi bulmuştur?
4. İhracat iadelerinde olduğu gibi indirimli oran iadelerinde de indirimli teminat uygulaması getirmeyi düşünüyor musunuz?
5. Mevcut uygulamada, indirimli oranda iade alabilmek için iade tutarı kadar teminat mektubu verilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Halbuki ihracattan kaynaklanan iadelerde bu oran %8 e kadar düşebilmektedir. Yani, 100 TL iade almak için 8 TL`lik teminat mektubu verilebilmektedir. Bu uygulamayı indirimli oran iadeleri için de uygulamak için çalışmalarınız var mı?
6. Mevcut uygulamada yıl içerisinde nakden iade almak mümkün olamamaktadır. İndirimli oran iadelerinde ertesi yılı beklemeden yıl içerisinde nakden iade almak mümkün hale getirmeyi planlıyor musunuz?
7. Yem maliyetlerinin yüksekliği, navlun fiyatlarındaki artış, soya fasulyesi ve soya küspesi gibi hammaddelerin nedeyse tamamına yakınının ithal edilmesi nedeniyle artan kur maliyeti gibi yapısal sorunlarla boğuşan sektörün bir de KDV alacağı sorunları ile uğraştırılmaması için Hükümetiniz hangi çalışmaları yapmaktadır?
8. KDV indiriminin halkın sofrasına yansıyabilmesi için; sadece toptan kırmızı ve beyaz et satışının değil, tüketicinin et alırken ödediği KDV`nin de oranını % 1`e indirilmesi için çalışmanız hangi aşamadadır? 
9. 27 Kasım 2011 tarihli KDV indimi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen destekler kayıtlı üreticilere verilen ve kayıtlılık ne kadar artmıştır? Artan kayıtlılıktan dolayı kamunun çeşitli kesimlerinden almakta olduğu vergi gelirleri artmıştır?
10. Üreticiden ve toptan et satışı yapanlardan alınacak verginin azalması ile ruhsatlı mezbaha ve kombina kesimleri sayısında ne kadar bir artış olmuştur?
11. Gerçek üretim ve tüketim rakamlarını biliyor musunuz? Bu rakamlar ile hangi planlamaları yaptınız? Sorularına cevap aradı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı