Tarih: 01.09.2014 19:07

Haydi, rastgele!

Facebook Twitter Linked-in

2014 balık avlanma sezonu, Erdek’e bağlı Çakıl Mahallesi’nde de törenle açıldı. Törene Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Erdek Belediye Başkan Vekili Canan Kırdar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Balıkesir İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş ve AKP Erdek İlçe Başkanı Murat Sever de katıldı. 

Törende ilk konuşmayı yapan Erdek Belediyesi Başkan Vekili Canan Kırdar, kendisinin de bir balıkçı kızı olup, akrabalarının da geçimlerini balıkçılıkla sağladıklarına dikkati çekerken, “Balıkçılık, çok zor bir meslek. Çocukluğum, balıkçı olan babamı çok az görerek geçti. Balıkçılık, büyük bir alın teri gerektiriyor. Şimdi, günümüzde, denizin bölünüp, bazı kişilere satılacağı haberlerini duyuyoruz. Dilerim, böyle bir uygulama olmaz. Tam tersine, balıkçıların sorunları çözülmeli ve daha iyi ortamda çalışmaları sağlanmalı” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Balıkesir İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, tarım sektörü ve buna bağlı olarak balıkçılığın, ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayıp, ülkemize döviz kazandırdığının altını çizerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hâlen, 62 milyar dolar gayri safi hasıla ile tarım sektöründe Avrupa birincisi olup, dünyada yedinci büyük tarım ülkesiyiz. Su ürünlerimize büyük önem veriyoruz. Bu konuda ayrı bir genel müdürlük kuruldu. Su ürünleri açısından güçlü bulunan yerlerde ise şube müdürlükleri oluşturuldu. Balıkçılarımıza, yeni avlanma sezonunda hayırlı kazançlar diliyoruz. Ancak bizim bir de denetim yüzümüz var. İl Müdürlüğü olarak Ege ve Marmara denizlerinde denetimler yapacağız. Balıkçılardan bize yardımcı olmalarını ve avlanma konusundaki yasaklara uymalarını bekliyoruz. Çünkü ancak o zaman sürdürülebilir ve gelecek kuşaklara aktarılabilir balıkçılıktan söz edebiliriz. Sözlerimi, Bakanlığımızın bu yılki sloganı olan ‘Küçük avlanmayalım, avlatmayalım ve satmayalım’ diyerek tamamlıyorum.”
Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız ise Çakıl Mahallesi’nin, hemen hemen tüm gelirini balıkçılıktan sağladığını vurgulayarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Balıkçılık, bu mahalle için en önemli girdi kaynağı. Yine hayvansal proteinin en önemli kaynağının balık olduğu biliniyor. Sürdürülebilir balıkçılık için elbette ki 15 Nisan-1 Eylül tarihleri arasındaki avlanma yasağına uymak gerekiyor ama bu dönem dışında da yasakları delmemek zorundayız. Örneğin, balıkçıların, lüfer balığının avlanma boyutları ve derinlik kuralına mutlaka uymaları gerekiyor. Sizlere, sizin adınıza yeni avlanma döneminde ‘Vre bismillah-Rastgele’ diyorum.”
Açılış duası ve konuklara motorda balık ikramının ardından Çakıl Mahallesi tekneleri, denize açıldı.
Geçimini balıkçılıktan sağlayan Çakıl Mahallesi’nde, büyük-küçük yaklaşık 200 tekne bulunuyor.

Haber : Önder Balıkçı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —