Tarih: 14.02.2013 00:00
Hayvancılık yerlerde sürünüyor
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Yavuz, hayvancılık yerde sürüklendiğini söyledi.
Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, oda olarak yaptırdıkları `İşletmelerin 2012 yılı Sosyo-Ekonomik Durum ve 2013 yılı Beklentileri` adlı araştırma sonuçlarını açıkladı.
Balıkesir`de hayvancılığın yerlerde süründüğünü öne süren Yavuz "Bizim ciddi anlamda oturup, gerçek anlamda bir tarım politikası yapmamız lazım. Böyle suni teneffüslerle, parayı verdik o yapsın böyle şey olmaz" dedi.
Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Üniversitesi`nde görev yapan öğretim üyeleri aracılığıyla yaptırdığı `İşletmelerin 2012 yılı Sosyo-Ekonomik Durum ve 2013 yılı Beklentileri` adlı araştırma sonuçlarını açıkladı.
Oda Başkanı Mahmut Yavuz, oda yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği toplantıda anket sonuçları arasında en dikkat çekici konunun tarım ve hayvancılık alanında yaşanan sıkıntı olduğunu söyledi.
Saman ithal ediliyorsa bu iş bitmiştir
Tarım Bakanımız Mehdi Eker buraya geldiğinde ben bir söz almıştım. Oda olarak Tarım Bakanımıza bir önerimiz olmuştu. Bu diğer ülkeler Afrika`dan toprak kiralıyorlar demiştik. Dün öğrendik ki Sudan`dan 99 yıllığına Türkiye toprak kiralamış. Tarım yapacağız. Olması gereken bu. Maalesef biz toprağımızı iyi değerlendiremiyoruz. Samanı bile yurtdışından ithal eder hale geldik. Hayvancılık yerlerde sürükleniyor. Bizim önerimiz bu hayvancılıktaki malum hammadde fiyatları artık büyük oyuncuların eline geçti dünyada. Nasıl petrol, altın gibi ürünler borsada bir takım firmaların kontrolü altındaysa da, büyük sermaye grupları mısır, soya gibi çok kullanılan hammaddeleri de istedikleri gibi kullanıyorlar. Bizim ciddi anlamda oturup, gerçek anlamda bir tarım politikası yapmamız lazım. Yani böyle suni teneffüslerle; parayı verdik o şey yapsın falan filan böyle şey olmaz" dedi.
Hayvancılığa yatırım yapan bitti
Hayvancılıkta geçtiğimiz aylarda Ziraat Bankası`nın 2 yıl ödemesiz kredi vermeye başladığını hatırlatan Yavuz şöyle devam etti " Sanki insanlar da zannettiler ki bedavaya yatırım yaptık. Hayvanlarını 3 bin 500-4 bin dolar seviyelerinde yani bugünkü parayla 7 bin 500 liraya aldılar. Şimdi aynı hayvanlar 3 bin lira. Avrupa`daki çiftçileri zengin ettik. Bugün için hayvan kesimleri başladı. Süt para yapmıyor. Bu bizim çok ana konumuz değil Ziraat Odası ve Ticaret Borsası`nı yakından ilgilendiren bir konu ama sonuçta bizim de üyelerimiz arasında bu işleri yapanlar var. O bakımdan, bizi yakından ilgilendiren tarım ve hayvancılık konusunda politikaların bir daha gözden geçirilmesi gerekir diye düşünüyorum.
Arazilerimizi iyi kullanamı yoruz
Tarıma elverişli arazimizi de iyi kullanamıyoruz, artık tarımda çalışan nüfusta yavaş yavaş kalmıyor. Dikkat ederseniz bizim çevre köylerde gençler kalmadı. Hepsi büyük şehirlere yerleşmeye başladı. Şimdi Sudan gibi ülkelerde işçilik ucuz, çalışan işçi fazla. Toprak var, tarım var, insan var ama toprağı işleyecek insan yok. Bizde çiftçi, hayvancı para kazanamıyor. Hayvancılık yapıyor para kazanamıyor. İnekleri kesmeyin diye kanun çıkardılar. Üretici ektiğinden de para kazanamıyor. Yani demek ki bir yerlerde bir arıza var, onu tespit etmek lazım. Bu böyle yok onu yaptık, bu parayı verdikle olmuyor. Para vermekle bu işler olmuyor. Bizim Balıkesir`de tohum üretme yerlerimiz vardı ne oldu onlar? Ben mi kapattım."
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —