HUZUR DOLU BİR TATİLİN ADRESİ MARMARA ADASI

HUZUR DOLU BİR TATİLİN ADRESİ MARMARA ADASI

Sakin ve rahatlatıcı kumsallarında bir senenin yorgunluğunu atmak için adeta gün saydığım bu doğa harikası Marmara Adası’nı sizler için gezdim, gördüm ve bu yazıyı derledim.

Sakin ve rahatlatıcı kumsallarında bir senenin yorgunluğunu atmak için adeta gün saydığım bu doğa harikası Marmara Adası’nı sizler için gezdim, gördüm ve bu yazıyı derledim. 
Balıkesir’e bağlı olan Marmara Adası mermer çıkartılan bir bölge olmanın yanında çok yeşil bir doğası ve sığ denizi ile tatil için tercih ettiğim bir tatil beldesi. 
Marmara Denizi’nde bulunan adalar içerisinde en büyüğü olan Marmara Adası, Gökçeada’dan sonra ülkemizdeki en büyük ikinci adasıdır.  
BİR DOĞA HARİKASI 
Eşsiz doğası, temiz havası, berrak denizi ve tabii plajlarıyla huzur dolu bir tatil geçirmek isteyenlerin tercihi olan Marmara Adası, zeytinlikleri, bağları, yükseklerdeki kızılçamları ve güneydeki makileriyle farklı güzelliğe sahip. 
Yüzyıllara meydan okuyan görkemli yapıların hammaddesi olan mermeri bağrından çıkaran ada, mermerin rutubeti emmesi sayesinde dünyada rutubeti olmayan iki adadan biri. 
Marmara adaları, Marmara Denizi'nin güney-batısında ada Kapıdağ Yarımadası ile Şarköy arasında sığ bir deniz alanında yer alır.  
Marmara'nın en büyük Türkiye'nin ise ikinci büyük adası olan ve ismi mermerden “marmor” gelen Marmara Adası yaklaşık 110 kilometrelik bir alana sahip.  
Bazı bölgelerinde yer yer çam korulukları olup, tepelerin güneye bakan etekleri zeytinliklerle kaplıdır. Marmara merkezi hariç ona bağlı; Saraylar, Çınarlı, Topağaç, Gündoğdu ve Asmalı köyleri mevcuttur. Avşa ve Ekinlik Adaları'da Marmara ilçe merkezine bağlı Mahalle/Köy statüsündedir. Marmara Adası denizden 709,65 metre yüksekliğinde ve yüz ölçümü 117 km'dir. Takım adaları olan Avşa adası 20.62 km2, Ekinlik Adası 2.47 km2’dir. Çanakkale Boğazı'na 40, İstanbul Boğazına 60 deniz mili uzaklıktadır. Marmara Adası dağlardan inen içimlik suyun denize dökülmesiyle berraklaşan en güzel koylara sahip olup günümüze kadar bakir kalmayı başarmış bir cennet köşesidir. 
İLÇENİN ÖNEMLİ MAHALLE VE KÖYLERİ 
Avşa Adası: Marmara Denizi'nin en göz alıcı turizm merkezidir. Havası, denizi, kumu ve koyların temizliği ile müzik ve eğlence dolu geceleri ve nezihliği ile anılır. 
Saraylar: Antik Adı Palatia olarak bilinen Saraylar ülke ekonomisinde sağladığı payı ile Türkiye'de mermer üretiminde birinci sırada yerini almıştır. 
Merkeze uzaklığı 28 km olan Saraylar Marmara Adalarının ticaret merkezi olarak görülsede, geçen yıl hizmete açılan şahane güzellikteki "Abroz Masal Park" turizm kompleksi Sarayların turizm ile de kendinden iddialı olarak söz ettirmesine vesile olmuştur. Mermerin adadaki tüm nemi alması bölgenin şifa kaynağı bir havaya sahip olmasını sağlamış, denizin berrak rengiyle de bölgeye gelen misafirlere görsel şölen sunmaktadır.      
Topağaç: Marmara ilçe merkezine 13 km uzaklıktadır. Bulunduğu coğrafya itibarı ile verimli topraklara sahip olup Ada'nın meyve ve sebze ihtiyacını karşılamaktadır. Doğanın eşsiz güzelliklerini bir arada barındırmaktadır.  
Gündoğdu: Marmara ilçe merkezine 4 km uzaklıktadır. Yeşil doğa örtüsü, dingin güzelliği ve plaj sporlarıyla ile turizm de öne çıkan köylerdendir. 
Son günlerde Gündoğdu köyünde kurulması planlanan midye çiftliği kurma girişimi Ada'lıların tepkisine neden olarak ada'lıları ayağa kaldırdı. 
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Marmara Adası Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği önderliğinde ilçe merkezinde bir protesto gösterisi düzenlendi. Koylarda midye çiftlikleri kurulmasına karşı çıkan ada sakinleri, bu çiftliklerin koylara zarar vereceğini, turizm ve balıkçılığı öldüreceğini kaydetti.  
Çınarlı: Marmara İlçe merkezine 5 km uzaklıktadır. Asırlık çınarlarıyla ün kazanan Çınarlı turizm açısından da tatilcilerin tercih noktalarından biridir. 
Geniş kumsalı ve deniziyle mavinin ve yeşilin buluştuğu bu eşsiz manzarayı görmenizi tavsiye ederim. Sıcak havalarda gölgesine yüzlerce kişinin sığınarak serinlidiği Çınarlı'nın kaynak içme suyuda bölge halkı tarafından çok beğenilmektedir.  
"ÖNCELİĞİMİZ ALTYAPI" 
Marmara Adalar Belediye Hizmet binasında görüştüğümüz Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hatice Kayacan, Marmara Adalar Belediyesi nüfusunun 9870 olduğunu ve belediye bünyesinde toplam 14 mahalleye hizmet verdikleri belirterek, “Adamızın tanıtımı için sosyal medyayı aktif olarak kullanmaya çalışıyoruz. Başkanımızın adına açtığımız İnstagram ve Facebook hesabımızdan, "1 dakikada Marmara Adamız" adıyla görsel tanıtım yapıyoruz. http://www.marmara.bel.tr/mudurlukler adresindeki sitemizden sürekli olarak haber ve bilgi güncellemesi yapıyoruz." dedi.  
Daha sonra makamında görüştüğümüz iki dönemdir belediye başkanlık görevini yürüten Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy "Belediye olarak önceliğimiz altyapı sorunları. Avşa, Saraylar ve Çınarlı mahallelerimizde bu sorunu çözmüş durumdayız. Sırada diğer mahallelerimiz var. Marmara Adası'nın sağlık turizmine açılmasını arzu ediyoruz. Bu konuda turizm yatırımcılarını bölgemize bekliyoruz." dedi. Sohbetin devamında sorduğumuz Misyonunuz nedir? sorumuza ise, “Sağlıklı ve sürekli gelişen bir kentte, çağdaş kentsel dönüşümleri, güçlenen altyapısı, artan sosyal refah seviyesi ve önce insan anlayışıyla vatandaşlarımıza yüksek bir yaşam kalitesi sunmaktır. Vizyonumuz ise gelişimde ve değişimde öncü, katılımcı, şeffaf, örnek ve model bir belediye olmaktır.  
Diğer yanda hizmette adalet ve eşitlik, hizmette kaliteye ve vatandaş odaklı olmaya önem veriyoruz. Şeffaflık, açıklık, hesap verilebilirlik, ulaşılabilirlik, güvenilirlilik, sosyal hizmet, kültürel değerlere ve geleneklere sahip çıkmak, çalışan memnuniyeti ve motivasyon gibi konular ise önceliklerimizdir." dedi.  
MARMARA ADASINDA NELER YAPILABİLİR? 
Marmara Adası'nda yürüyüş ve dağcılık sporu yapılabilir. Dağ bisikleti kullanılabilir. Su sporu ve dalış yapılabilir. Avcılık yapılabilir. Olta Balıkçılığı yapılabilir. Yelkenli kullanılabilir. Gün batımı seyredilebilir. 
ULAŞIM 
Adaya Tekirdağ, İstanbul illerinden ve Balıkesir'e bağlı Erdek ilçesinden deniz taşımacılığıyla ulaşılabilir. Tekirdağ'dan ve Erdek'ten arabalı vapur ve yolcu vapurları ile ulaşım sağlanırken, İstanbul'dan İDO'ya bağlı deniz otobüsü çalışmaktadır. Tekirdağ ve Erdek'ten deniz yoluyla ulaşım 2 saat sürerken, İstanbul'dan 2,5 saat sürmektedir. 
Haber ve Fotoğraflar: Ali Akdemir