Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

İl Sağlık Müdürü Keskin’den kalıcı kamburluk uyarısı

İl Sağlık Müdürü Keskin’den kalıcı kamburluk uyarısı

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Ankilozan Spondilit (kamburluk) hastalığı konusunda bilinmeyenleri paylaştı.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Ankilozan Spondilit (kamburluk) hastalığı konusunda bilinmeyenleri paylaştı. 
Bel ağrısını, oldukça sık görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen topluma maliyeti yüksek önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Keskin, “Bel ağrısı bir aktivite (ağır kaldırma) ya da travma (düşme, çarpma) sonrası başlayabileceği gibi belirgin bir neden olmadan da ortaya çıkabilir. En sık görülen ağrı tipi mekanik bel ağrısıdır. Ağrının kaynağı belimizi destekleyen kas, tendon ve bağların uygunsuz gerilmesidir. Mekanik bel ağrısı ağır fiziksel aktivitelerle artıp, dinlenmekle azalma eğilimindedir. Kilo fazlalığı, gebelik, uygunsuz ağır cisim kaldırma, spor yaralanmaları, aşırı aktivite, fiziksel aktivite azlığına bağlı kas güçsüzlüğü, duruş bozukluğu, uzun süre aynı pozisyonda oturma mekanik bel ağrısı nedeni olabilecek sebeplerdir. Mekanik bel ağrısı bacağa yayılmaz.” dedi. 
Uzm. Dr. Keskin, mekanik sağlığımızı korumak için her gün düzenli olarak bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapılmasını, gerekli durumlarda ağır nesneleri beli dik pozisyonda tutup, dizleri bükerek çömelip, ağırlığı kollara ve bacaklara vererek kaldırılmasını, ayakta uzun süre durmaktan kaçınılmasını, stresle başa çıkma yöntemlerinin geliştirilmesi ile işiniz gereği oturuyorsanız, yarım saatte bir ayağa kalkıp vücudun esnetilmesi gerektiğine değindi. 
Uzm. Dr. Keskin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ankilozan Spondilit ise omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir romatizma türüdür.Erken tanısı için sorgulanması gereken hedef kitle 20’li yaşlarda bel ağrısı başlamış 3 aydan uzun süreli bel ağrısı olan hasta grubudur. Omurganın yanı sıra sıklıkla sakroiliak eklemi (omurganın leğen kemiğiyle yaptığı eklem), daha az sıklıkla kalça ve omuz gibi büyük eklemleri tutar. Çoğunlukla hastalığın seyri iyilik dönemleriyle devam etse de ara sıra gelişen atak dönemleri ile alevlenir. Çok sık karşılaşılan bir hastalık olmadığından genellikle kireçlenme, bel fıtığı, kemik erimesi ile karıştırılır. Ancak kireçlenme ve kemik erimesi yaşlılarda görülürken bu hastalık gençlerde görülür. Hastalığın ortaya çıkmasında en önemli faktör genetik yatkınlıktır. Ankilozan Spondilit hastasının kişisel durumuna özel, egzersiz ve spor önerilir. Amaç hastanın hareket kabiliyetini, kuvvet ve dayanıklılığını artırmaktır. Destekleyici tedavi olarak egzersiz hastalığın ilerleyişini durdurmada yardımcı olmaktadır.” 
Erken tanı ve tedavinin son derece önemli olduğunu bu hastalıktan korunmak için düzenli olarak kontrol yaptırmanın ihmal edilmemesini öneren Uzm. Dr. Keskin,  “Yaşınıza uygun egzersiz, yaşamınıza sağlık katacaktır. Egzersiz yapın, sağlıklı kalın.” diyerek sözlerine ekledi. 
Haber Merkezi



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli