Erdek Müftüsü V. Vehbi Bardakçı, Umreye gitmek isteyen müminlerin organizasyonu incelemek için Erdek Müftülüğüne gelebileceklerini işaret vurguladı
Erdek Müftüsü V. Vehbi Bardakçı, Umreye gitmek isteyen müminlerin organizasyonu incelemek için Erdek Müftülüğü`ne gelebileceklerini işaret edip, "Yüce rabbimiz, hayatımızın her anında razı olacağı şekilde yaşamayı ve bütün ibadetlerimizi de huşu içinde yapmayı nasîb eylesin" dedi. Umre, Hac dışında Allah rızası için ihrama girerek, Yüce Allah`ın kutsal mabedi olan Kâbe`yi usulünce tavaf etmek ve Sa`y yapmaktır. Gücü yeten Müslümanların ömründe bir defa Hac yapması farz olduğu gibi Umre yapması da sünnettir şeklinde konuşan Müftü Bardakçı, "Hac sadece Kurban Bayramını da içine alan hac ayları içinde yapıldığı halde umre daha geniş süre içinde yıl boyunca (Kurban Bayramı Arife günü ve bayram günleri hariç) yapılabilmektedir.
Peygamberimizin buyurduğuna göre, umre, diğer umreye kadar yapılan günahların kefaretidir. Makbul bir haccın karşılığı ise cennettir. İnsanı en güzel şekilde yaratan, ona bir çok nimetler sunan ve nimetlere karşı şükredici bir kul olmamızı isteyen Yüce Allah, hayat içinde ibadet ve şükür için bir çok fırsatlar sunmuştur. Namaz, Oruç, Zekat gibi, Hac ve Umre yapmak ta bu fırsatlardandır. Yukarıda da açıkladığımız üzere gücü yeten bir Mü`mine ömründe bir defa Hac yapması farz`dır. Gücü yetenin umre yapması da sünnettir." dedi. Müftü Bardakçı, `Daha önce hac yapmadan Umre yapan bir mü`mine hac farz olur mu?` sorusuna; "Hac, gücü yetene farz olduğuna göre umre yapan bir mü`minin Hacca gidip gelecek (maddi ve manevi) gücü yetmezse hac yapmaz. Gücü yeterse haccını yapar. Ancak akıl ve buluğ çağına ulaştıktan ve Hac kendisine farz olduktan sonra hacca gitmemiş olan bir Müslüman, ömrü boyunca hac görevini yapmadan vefat ederse sorumlu (üzerinde hac borcu olduğu halde) olur. Bu sebeple kendisine hac farz olan bir Müslüman geciktirmeden hac görevini yapmalıdır. Hac ibadetinde olduğu kadar sevabı büyük olmasa da, inanarak ve samimi bir şekilde kendini vererek umre yapan kişi de günahlarından arınmış, üzerindeki ağır sıkıntılardan kurtulmuş, rahatlamış olarak memleketine döner. Bencillik, gurur, kibir, yalan, zulüm vs. gibi her türlü haram ve yasak olan şeylerden kaçınan, iyi bir müslüman olmaya çalışarak Allah`tan af ve bağışlanma dileyen, yaptığı hata ve günahlardan tevbe ve istiğfar edip, tekrar günaha dönmemeye niyet edip dualar yapan mü`minin dualarını Yüce Allah kabul eder." yanıtını verdi.