Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

İlhan Mahallesi´ne fıstık çamı projesi

İlhan Mahallesi´ne  fıstık çamı projesi

Bandırma Orman İşletme Müdürü Taner Nişancı, kasım ayı sonuna dek ormanlar için hassas dönemin başladığını açıkladı.

Bandırma Orman İşletme Müdürü Taner Nişancı, kasım ayı sonuna dek ormanlar için hassas dönemin başladığını açıkladı.
Bandırma´nın rüzgârlı oluşunun, orman yangınları açısından bir dezavantaj oluşturduğuna dikkat çeken Nişancı, şunları söyledi:
?Orman yangınları, genelde rüzgârın yoğun olduğu dönemlerde yakılan anız ateşinden kaynaklanıyor. Geçen yıl sadece bir orman yangını yaşamıştık. Bu yıl da dilerim bu hassas dönemi de yangın yaşamadan atlatırız. Bu hassas dönemde anız yakmak kesinlikle yasaktır.?
FİDAN DİKİMLERİ HIZLANDI
İşletme Müdürlüğü olarak çeşitli kırsal mahallelerde fidan dikimleri gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Nişancı, şu bilgiyi verdi:
?Erdek´in kırsal mahallesi İlhan sınırları içinde, ?Kantarlıtaş´ bölgesinde 150 bin adet fıstık çamı dikmiştik. Şimdi aynı bölgeye, ikinci proje kapsamında, 345 hektarlık alana 95 bin adet fıstık çamı daha dikeceğiz. Bandırma´ya bağlı Şirinçavuş Mahallesi´nde, 6750 zeytin ağacı diktik. Bu ağaçları, kişi başına 125 adet olmak üzere bu mahallede oturan 54 kişiye dağıttık. Yeşilçomlu Mahallesi´ne diktiğimiz 2340 ceviz fidanını, kişi başına 36 adet olmak üzere 65 kişiye verdik. Emre Mahallesi´nde 5400 adet ceviz fidanı dikerek, kişi başına 90 adet olmak üzere 60 kişiye dağıttık. Tüm bu fidanlar, o yörede oturup bakımlarını yapmak koşuluyla bu kişilere 49 yıllığına gelir olarak

MARMARA TOPAĞAÇ PROJESİ
Marmara Adası´nın ?Topağaç? bölgesinde, 66,7 hektarlık alanda bal ormanı oluşturma çalışmalarını da sürdürdüklerini vurgulayan Nişancı, şöyle konuştu:
?Uludağ Üniversitesi´nin yaptırdığı araştırmaya göre, bu bölgede Anzer balına eşdeğer bal potansiyeli bulunuyor. Buraya 3.000 adet yalancı akasya, iğde, yonca, üçgül, ıhlamur, biberiye ve sofora fidanları dikeceğiz. Bölgede ayrıca arıların bal üretimine uygun kekik ve ada çayı ağaçları bulunuyor. Şimdi, bu fidanları sürümü yapılıyor. Dikimleri ise sonbaharda gerçekleştireceğiz.?
Erdek´e bağlı Tatlısu Mahallesi´nde, bir yıl önce diktikleri 1200 adet fidanın durumlarının da çok iyi olduğuna dikkat çeken Bandırma Orman İşletme Müdürü Taner Nişancı, ?Bir ormanın tam anlamıyla ortaya çıkması için en az 10 yıl gerekli? dedi. Bu bölgeye, doğal bal üretmek üzere akasya, kestane, erguvan ve endemik türlerden oluşan fidanlar diktiklerine işaret eden Nişancı, ?Bu bölge, gelecekte çok önemli bir bal ormanı ortaya çıkacaktır? diye konuştu.
KAPIDAĞ, EKO TURİZME AÇILMALI
Kapıdağ´ın, çok önemli bir orman zenginliğine sahip olduğunun altını çizen Nişancı, şu değerlendirmede bulundu:
?Kapıdağ, özellikle kayın, kestane ve endemik türlerin bol bulunduğu, ülkemizin ve dünyanın sayılı doğa alanlarından biri. Bizim görevimiz, Kapıdağ´ın orman varlığını daha da zenginleştirmektir. Ancak bu eşsiz doğa cennetinin, Kaymakamlıklar, Turizm İl Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü´nün işbirliğiyle eko turizme açılması gerekir.?
Bandırma´nın yanı sıra Erdek, Manyas, Gönen, Susurluk ve Marmara ilçelerindeki 266 bin hektarlık alanın sorumlulukları içinde bulunduğunu belirtirken, yangın söndürmek için gerekli itfaiye, araç-gereç donanımına sahip olduklarını, Bandırma´da beşi Bandırma´da olmak üzere kendilerine bağlı ilçelerde de gözetleme kulelerinin yer aldığını sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı