İnşaat mühendisi Doğruyol: "Erdek, turizm kenti açısından çok kötü bir yapılaşma içinde"

İnşaat mühendisi Doğruyol:

2013 yılından beri Erdek´te bulunan "Doğruyol İnşaat" kuruluşunun sahibi Hüseyin Zahit Doğruyol, "Erdek, turizm kenti olarak çok kötü bir yapılaşma içinde" dedi.

2013 yılından beri Erdek´te bulunan "Doğruyol İnşaat" kuruluşunun sahibi Hüseyin Zahit Doğruyol, "Erdek, turizm kenti olarak çok kötü bir yapılaşma içinde" dedi.
1980-2013 yılları arasında Almanya´da çok sayıda bina yaptığına dikkati çeken 1948, Hatay doğumlu inşaat mühendisi Doğruyol, Erdek ile yolunun nasıl kesiştiğini şöyle anlattı:
"Erdek´e, Almanlar adına, 20 milyon Euro´ya mal olacak 300 dairelik bir huzurevi yapmak için geldim. Çünkü Erdek´in havası çok temiz ve özellikle yaşlıların yaşamasına çok uygun. O dönemde Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan´dı. Önce projeyi ve istediğimiz yeri uygun bulduğunu belirttiyse de, bir gün sonra, ´Burayı TOKİ´ye verdim´ diyerek vazgeçti. Son olarak Erdek´e, Alman-Macar ortaklığı ile 250 yatlık bir marina yapma projemiz vardı. Ona da, şu andaki Belediye Başkanımız Hüseyin Sarı´dan izin çıkmadı."
YEREL YÖNETİMLER KİŞİLERİ DEĞİL

KAMU YARARINI DÜŞÜNMELİ
Erdek´teki yapılaşmanın çok kötü olduğuna dikkati çeken Doğruyol, şunları söyledi:
"Sorumluluğunu üstlendiğim her binayı Avrupa standartlarında yapmaya özen gösteriyorum. Bunları başında ise apartman dairelerinin birbirleri tarafından görülmemesi, seslerin duyulmaması geliyor.
Erdek´teki inşaat sektöründe genel olarak kaliteden söz edilemez. İnşaat kalitesinin nasıl olması gerektiğini bildikleri halde yapmıyorlar. Çünkü, kaliteli binanın maliyetinden kaçınıyorlar. Böyle anlayış olmaz. Erdek´teki cadde ve sokaklara şöyle bir bakın. Bir perspektif, renk uyumu var mı? Binalardaki çıkmalar bile birbirine benzemeli, birbiriyle uyumlu olmalı. Böyle bir uyumdan söz edilebilir mi? Erdek´te, güzel tek sokak ve cadde gösterebilir misiniz? Hepsi sanki çirkinlik abidesi gibi. İşte kaldırımların durumu. Tam bir rezalet! Turizm kentlerinde kaldırımlar boş olmalı ve kesinlikle yayalara bırakılmalı. Ama Erdek´te hepsi işgal altında. İşte en tipik örneği, Takunyacılar Sokağı. Esnaf işgali nedeniyle sokaktan geçmek bile zor. Üstelik burasının, ´Turizm Sokağı´ olarak düzenleneceği söyleniyordu. İşte Hükümet Caddesi´nin içler acısı durumu. 20 metreye yaklaşan binaların bulunduğu, trafiği taşıyamaz duruma gelen bu cadde mutlaka tek yönlü duruma getirilmeli."
Her şeye karşın doğası bozulmamış durumda bulunan Erdek´i çok sevdiğini vurgulayan İnşaat Mühendisi Hüseyin Cahit Doğruyol, bazı binaların da eskiliği nedeniyle vatandaşlar için can güvenliği tehlikesi yarattığına işaret ederken, "Almanya başta olmak üzere Avrupa´da, bu binaların, sahipleri tarafından mutlaka uyarılarak, onarımı istenir. Eğer yapmıyorlarsa bu binaları belediyeler onarır, sonra da faturasını, bina sahibinin önüne koyar" dedi.
ÇAY BAHÇELERİ KONUSU
Erdek´in geleceği için politikacıların, bazı kişilerin kişisel çıkarları yerine kamu yararını düşünerek, ilçenin yapılaşmasını bu doğrultuda gerçekleştirmeleri gerektiğine dikkati çeken Doğruyol, yapımı süren cumhuriyet alanındaki çay bahçeleri konusunda da şu değerlendirmede bulundu:
"Bu söylediklerim asla politik olarak düşünülmesin. Öne sürüldüğü gibi AKP Erdek ilçe örgütü ve AKP´li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin, çay bahçelerinin yapımı konusunda güçlük çıkarıp çıkarmadığını bilmiyorum. Belediye, bu konuda net bir açıklama yapmalı. Ancak, çay bahçelerinin projelendirme aşamasını şöyle değerlendirmek isterim. Bu çeşit yapılar, peyzaj mimarisinin işidir. Örneğin, yan yana, aynı nitelikte 5 çay bahçesi yapmak yanlıştır. Böyle yaparsanız, yan yana 5 erkek berberi yapmaktan farklı bir duruma düşmezsiniz. Bu 5 çay bahçesi de, farklı amaçlara yönelik yapılsa ilçe daha turistik mekanlar kazanmaz mıydı? Kaldı ki, yapılmakta olan çay bahçelerinin alt zemini ve demir aksamının kaliteli olmadığını düşünüyorum."
Yerel yönetimlerin, Erdek´e dışarıdan yatırımcıların gelmesinin önünü açmak zorunda olduklarının altını çizen Doğruyol, belediyelerin, eğlence yeri, lokanta veya otel işletmelerinin, belediyelere hiçbir ciddi gelir getirmeyeceği gibi kurumları zarara uğratacağını öne sürerken, "Bu gibi işletmeler, belediyelerin denetiminde, özel kişiler ve kuruluşlara bırakılmalıdır" diye konuştu.
Haber : Taygun Ertan