İnternet haber sitelerinin Basın Yasası kapsamına alınmasını öngören yasa tasarısı, Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Haber siteleri, beyanname vermeleri durumunda, faaliyetlerini Basın Yasası çerçevesinde yürütecek. Komisyonda kabul edilen tasarıya göre, internet ortamındaki resmi ilanlar, Basın İlan Kurumu aracılığı ile yayınlanacak.
HABER SİTELERİ
Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münase betlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun'daki haber ve fotoğraf ajansları ibaresine internet haber siteleri de eklenerek, internet haber sitelerinin çalışanları da aynı kapsama alınıyor. Ayrıca, internet haber siteleri 5187 sayılı Basın Kanunu'nun kapsamına dahil ediliyor.
BEYANNAME VERECEKLER
Yayınlarını internet ortamında sürdüren internet haber siteleri, beyanname vermeleri durumunda, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'daki yükümlülükleri sürmek kaydıyla faaliyetlerini Basın Kanunu çerçevesinde yürütecek.
YAYIN DURDURMA OLMAYACAK
İnternet haber siteleri, gazete ve dergi gibi süreli yayınlara Basın Kanunu'na göre belirtilen beyanname yükümlülüğünü gereği gibi yerine getirmeleri durumunda uygulanan yayın durdurma cezasına tabi olmayacak. Beyanname vermeyen internet haber sitelerinin, Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından internet haber sitesi niteliğinin yitirildiğine karar verilecek.
İÇERİKLER 6 AY KORUNACAK
Kamuoyunda tepkilere yol açan tasarıda internet haber siteleri, yayınladıkları içerikleri, doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde 6 ay süreyle koruyarak, gerektiğinde talep eden yetkili makamlara teslim etmek zorunda olacak. Yayının herhangi bir şekilde soruşturma ya da kovuşturma konusu yapılması durumunda, bu işlemlerin sonuçlandırıldığının yetkili makamlara, ilgili internet haber sitesine yazılı olarak bildirilmesine kadar soruşturma ya da kovuşturma konusu yayın kaydının saklanması zorunlu olacak.