Ertelemenin iş kazalarını ve işçi ölümlerini artıracağını öne sürdü
Bandırma OSGB Genel Müdürü ve İş Güvenliği Uzmanı Tolga Baykala "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi´nin raporuna göre Mayıs ayında aralarında 15-17 yaşındaki çocuk işçilerin de bulunduğu 146 işçi yaşamını yitirdi. Bunların 5´ini çocuk işçiler oluşturuyor. Yayınlanan raporda 2017 yılının ilk beş ayında ölen işçi sayısının 741 olduğu belirtildi.? Dedi.
İş kazalarında mevzuatın yeterli olduğunu ama uygulamada sorunlar yaşandığının altını çizen Baykala "Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı yasalaştığı takdirde, 50´den az çalışanı olan işyerlerinde ve kamu işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu 2020 yılına ertelenmesi, iş kazalarını ve işçi ölümlerini artıracaktır." diye konuştu.
Türkiye´de iş kazalarının önemli bir kısmının Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerde meydana geldiğini belirten Baykala ?Bu kazaların yaklaşık % 90´ı da insan kaynaklı. KOBİ´lerde iş güvenliği kültürünü oturtabilirsek ve denetimleri artırabilirsek Türkiye´de iş kazaları önlemek çok daha kolay olacaktır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu´nda yapılması öngörülen değişiklikle az tehlikeli sınıfta bulunan, 10 ve daha az işçi çalıştıran işyerleri ile kamu işyerleri için 1 Temmuz 2017´den itibaren zorunlu olması gereken profesyonel iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin, aynı tür işyerlerinde çalışan sayısının 50´ye yükseltilip, 1 Temmuz 2020 yılına ertelenmesi iş kazalarını ve dolayısı ile işçi ölümlerini artıracaktır.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi