Tarih: 20.06.2013 00:00

İşadamlarına büyükşehir anlatıldı

Facebook Twitter Linked-in

Erdek Turizmci ve İşadamları Derneği Başkanlığı'nın üyelere yönelik eğitim semineri devam ediyor. Dernek başkanlığı 2014'de büyükşehir olacak Balıkesir'in Erdek'e yansımaları konusunda üyelere yönelik eğitim semineri verdi. Seminer Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Sedat Azaklı tarafından verildi.
-Büyükşehir sayısı 30'a çıkacak
Seminerde konuşan Azaklı, Mart 2014'ten itibaren Balıkesir'in büyükşehir olacağını söyledi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde Karesi” ve Altıeylül” ilçelerinin kurulmasıyla birlikte Balıkesir'deki ilçe sayısının 20'ye çıkacağını dile getiren Azaklı, Balıkesir'de bulunan 34 beldenin mahalleye dönüşeceğini açıkladı. Türkiye genelinde ise bin 591 belde belediyesinin tüzel kişiliklerinin sona ereceğini kaydeden Azaklı, beldelerden 559'nun köye, bin 032'sinin de mahalleye dönüşeceğini söyledi. Ülke genelinde 16 bin 82 köyün 2014 yılından itibaren tüzel kişiliğinin kalkacağını dile getiren Azaklı Balıkesir'de ise tüzel kişiliğini kaybeden köy sayısının 892 olduğunu açıkladı. Azaklı, yeni kurulan büyükşehir belediyeleriyle birlikte ülke genelindeki toplam büyükşehir sayısının 30'a çıkacağını söyledi.
-İmar bütünlüğü sağlanacak
Balıkesir'in büyükşehir olmasıyla birlikte Erdek Belediyesi'nin üst ölçekli planlar için Ankara'nın kapısını aşındırmayacağını dile getiren Azaklı, Büyükşehir belediyesi ile bu sorunları çözecek. İmar planlarındaki her yerel yönetimin farklı uygulamasına son verilerek imar planları, geniş bir çerçeve içinde bütüncül olarak büyükşehir bölgesini kapsayan ve makro politikaları belirleyen bir çerçeve içinde ele alınacaktır. Kalkınma dengeli olacak böylece ilçeler arasındaki kalkınmışlık farkının önüne geçilmeye çalışılacaktır. Kaçak yapılaşma konusunda ilçe belediyeleri doğrudan vatandaşla muhatap olmayacaktır. Böylece siyasi kayırmacılık yaşanmayacaktır” dedi.
-Müntesip haklara dokunulmayacak
Azaklı devamında şunları söyledi Mahalleye dönüşen köylerde, Ulusal Adres Bilgi Sistemine kayıtlı veya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uydu fotoğrafları ile tespit edilen, entegre tesis niteliğinde olmayan tarım ve hayvancılık amaçlı yapılardaki işletmeler ile bu yerlerde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyon, tanıtım ve teşhir büfeleri, yerleşim yeri halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatifler işletme ruhsatı almış sayılır. Bu işletmelerin bulunduğu binalar ile konutlardan, bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar bitirilmiş olanlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya belediye ya da üniversiteler tarafından fen ve sanat kurallarına ile ilgili mevzuat hükümlerine uygun yapıldığı tespit edilenler ruhsatlandırılmış sayılır. Ayrıca, bu yapılar elektrik, su ve bunun gibi kamu hizmetlerinden yararlandırılır”



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —