Tarih: 04.01.2024 17:52

İSALE HATTINA DEPREM ÖNLEM

Facebook Twitter Linked-in

Yayın hayatına yeni başlayan bir gazeteye depremle ilgili açıklamalarda bulunan GÜMÇED Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu son günlerde gündemde sık sık haber olan depremle ilgili haberlere dikkat çekerek, Gönen Barajı’ndan gelen isale hattının zarar görmesi halinde Bandırma’nın susuz kalacağına dikkat çekerek ne yapılması gerektiğiyle ilgili öneride bulunuyor.

Görüşlerine katılmakla beraber başka seçeneklere de değinmek istedim. Bandırma’nın ilk isale hattı Kapıdağ’ın zirvelerinden Yukarıyapıcı yakınlarından geliyordu yüz yıl önce… Hattı bir Fransız firması döşemişti. Tatlı şerbet gibi bir suyu vardı. Zaman ilerledikçe bu su nüfusu hızla artan Bandırma’ya yetersiz gelmeye başlamıştı. Yapılan araştırmalar sonunda Tophisar köyü yakınlarında bulunan su Kapıdağ’dan gelen su kadar tatlı değildi ama Bandırma’yı susuz kalmaktan kurtarmıştı.

Açılan kuyulardan su ilk 1968 yılında mütevazı bir törenle çıkartılmıştı. Belediye Başkanı rahmetli Dr. Necmettin Tolunay idi. Buradan gelen içme suyu Kabaydı ama olsun susuz kalmaktan iyi idi. Yıllar su gibi akıp giderken Tophisar’dan gelen su da yetmemeye başlamıştı. Zaman zaman meydana gelen su kesintileri yönetimde hangi belediye başkanı varsa başını çok ağrıtıyordu. En nihayet Gönen Barajı imdada yetişti ama oradan Bandırma’ya su getirmek hiç kolay olmamıştı.

Neyse o problemli yılları bir başka yazımda söz ederiz çünkü çok uzun bir hikâye adeta… GÜMÇED Başkanı Gültekin Mutlu’nun Gönen Barajı’ndan gelen isale hattının depremde hasar görmemesi için Tophisar’dan gelen ve şu anda kullanılamaz durumda olan kuyuların yeniden kullanılır hale getirilmesinin mümkün olup olmadığıyla ilgili araştırma yapılmasının gerektiğine işaret ediyor. Mutlu’nun da işaret ettiği gibi Tophisar’daki kuyular hem de isale hattı çoktan devre dışı kaldı. İyi ki de kaldı; kuyulardan sık sık mil geliyor, musluklardan çamur akıyordu. Bunun için Gönen Barajı Bandırma için büyük bir şanstı. Onun için bana göre deprem tehlikesine karşı asıl Bandırma-Gönen isale hattının gözden

geçirilmesinin gerekli olduğuna inanıyorum. Hatırlanacağı gibi 2009-2014 yıllarında belediye eski başkanı Sedat Pekel’in belediye başkanlığı sırasında Gönen barajından gelen isale hattında heyelan nedeniyle çökme olmuş Bandırma bunun sıkıntısını az da olsa çekmişti.

Belediye Başkanı Pekel, Başkan Yardımcısı Ozan Onur ve ben de birlikte heyelan bölgesine gitmiştim. Gördüm ki isale hattı yapımcısı sanki isale hattını neresi müsait ise oraya döşemiş. Heyelan bölgesindeki 2 kilometrelik isale hattı da birlikte çökünce yeni isale hattı için çok çalışmışlardı. Ki deprem bile olmamış sadece gevşek toprak sebebiyle 2 kilometrelik alanda heyelan meydana gelmişti. Bilindiği gibi 1954 yılında Gönen-Yenice’de 7.2 şiddetinde deprem meydana gelmişti. O yıllarda baraj yoktu. Ama bugün var…

Onun için Gönen’den 60 km. mesafeden gelen isale hattı bana göre asıl Tophisar’dan önce gelmesi gerekir. Bunun için de gerekli araştırmaların yapılması gerekir. Çok önemli olan bu konuyla ilgili yetkililerin dikkatini çeken açıklamalarda bulunan GÜMÇED Başkanı Gültekin Mutlu dikkat çeken açıklamalarını çok yerinde ve zamanında yaptığını söyleyebilirim. Ne diyordu Mutlu;

” Olası bir deprem sonrası susuz kalabiliriz”

Erdem ÖZCAN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —