Isı kaybının zeytine verdiği zarar ele alındı

Isı kaybının zeytine verdiği zarar ele alındı

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Bursadabugun.comu ziyaret etti.

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Bursadabugun.com`u ziyaret etti.
Bu yıl ısı kaybından dolayı zeytin ürününde yaşanan kalite ve kilo kaybının ele alındığı ziyarette konuşan İlhan Demiröz,  Bursa`da zeytinlerin ısı kaybından dolayı kalite ve kilo kaybına neden olduğunu devamında zeytin üreticilerinin mağdur olduğunu açıkladı.
Tarım Bakanı ilgisiz
Zeytin üreticilerinin karşı karşıya kaldığı mağduriyet sonrası, kendilerinden gelen talepler üzerine rapor hazırladıklarını paylaşan Demiröz, "Bursa`daki zeytin üreticilerinin sorunlarını Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu`ndaki AK Partili milletvekillerini de yanımıza alarak Tarım Bakanı`na ilettik. Meclis`te bu konuyu gündeme getirmemize rağmen Tarım Bakanı, Mudanya, Gemlik, İznik ve Orhangazi`deki zeytin üreticisinin bu zararı nedeniyle Ziraat Bankası`na olan borçlarını ertelenmesi talebini yapmadı. Tarım Bakanı`nın Bursa`ya niçin böyle baktığını anlamış değilim" dedi.
Sofralık zeytin desteklenmeli
Dışarıdan bakıldığında Bursa`daki çiftçinin rahat olduğu, belli kaynaklara tabi olduğunun ifade edildiğini belirten İlhan Demiröz, şunları kaydetti;
"Ama gelin görün ki Bursa çiftçimiz de kan ağlıyor. Eğer Bursa çiftçisinde yangın varsa, Orta Anadolu`da İç Anadolu`da çiftçilik tamamen bitmiş demektir. Marmarabirlik üzerinde durmamız gereken bir birlik. Marmarabirlik`in 180 bin ton zeytini alma şansı yok, zaten alabileceği kapasitede ortada. Hükümetin Bursa`daki zeytin üreticisine sahip çıkması gerekiyor.  Bursa`da sofralık zeytini ön plana çıkararak destek vermemiz gerekiyor.  Sofralık zeytinde kilo başına 1 lira verilebilir. Bu desteği bu yıl ya da diğer yıllarda da yapılabilir. Güney Marmara`da destek verilen ürünler buğday ve pamuk. Güney Marmara`da buğday ya da pamuğun nerede yetiştirildiğini gördünüz. İnsanları bu kadar yanıltmanın bir anlamı yok."
Mazotun maliyeti 1,5 lira
CHP olarak mazotun maliyetinin 1,5 lira olduğunu söylediklerinde Hükümet`in itiraz ettiğini vurgulayan Demiröz, "Mazotun rafineliden pompaya gelinceye kadar maliyeti 1,5 liradır. Bu paranın üstü vergidir. Hükmet çiftçiye yılda 6 bin lira destek verdiğini söylüyor. Evet veriyorsunuz ama bu arayı KDV ve ÖTV ile geri alıyorsunuz. Hükümet 2006`da Tarım Kanunu çıkardı. Kanunun bir maddesinde `Gayri Milli hasıla dan çiftçiye % 1`inden az olmamak üzere destek verilir` deniliyor. Hükümetin çiftçiye 2011 dahil 20 milyar dolar borcu var. Kanun çıkarmışsınız ama kanunu uygulamamışsınız" diye sözlerine ekledi.