Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen "Ellerde Hayat Bulan Ağaçlar" isimli proje uygulama çalışmaları yapılan etkinliklerle devam ediyor.
Etkinliklerin devamı olan "İşte Ellerde Hayat Bulan Ağaçlar" adlı sergi Kuva-yı Milliye Müzesi bahçesinde saat 13.00`te yapılan açılışla görücüye çıktı.
Sergide yatık ve çalkaların yanı sıra ağaçtan yapılmış oyuncaklar, çeşitli türlerde manzara ve portrelerden oluşan ve yakma kalemi ile yapılan tablolar beğenildi.
Açılışa Dursunbey Kaymakamı Yaşar Aksanyar, Balıkesir Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Levent Köse, İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta konuşan Kaymakam Yaşar Aksanyar, Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen "Ellerde Hayat Bulan Ağaçlar" isimli Yatık ve Çalka projesine Kaymakamlık olarak büyük önem verdiklerini, bu proje ile kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarından olan Yatık ve Çalka`ların gelecek nesillere aktarılmasında bir araç olduğunu, özellikle Dursunbey İlçesinin tanıtımına ve hediyelik eşya sektörüne büyük katkı sağlayacağını anlattı.
Proje Dursunbey Belediyesi ile Dursunbey Halk Eğitim Merkezi ortaklığında ve Dursunbey Orman İlçe İşletme Müdürlüğü, Dursunbey Araştırma-Eğitim ve Turizm Derneği, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti ve Dursunbey Meslek Yüksekokulunun iştiraki ile sürdürülmesi planlandı. 20 Mayıs 2013 tarihinde Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile GMKA tarafından imzalanan sözleşme 6 aylık bir süreyi kapsamakta olup 21 Kasım 2013 tarihinde sona erecek.
Söz konusu proje kapsamın da, 18-24 yaş grubundan 8 bayan ve 12 erkek olmak üzere 20 adet kursiyere yatık ve çalka konusunda mesleki eğitim verilirken, 5 yıl içinde 100 kişiye bu sanatı öğretmek hedeflendi.
Eğitim sonucunda yöreye özgü yatık ve çalkaların üretimlerinin arttırılarak hem unutulmaya yüz tutmasına engel olmak hem de Dursunbey İlçesi için bir gelir kaynağı olarak varlığını sürdürmesi sağlanıyor.