Tarih: 01.10.2018 16:44

İtfaiye Haftası´nda taleplerini sıraladı

Facebook Twitter Linked-in

Ziyarette konuşan Başkan Halil Aydoğdu, itfaiye birimlerinin 24 saat görevde olduklarını ifade ederek, ?Ülkemizde bütün afet ve acil durum önleme ve müdahale teşkilatları ?Afet Acil Durum Önleme ve Müdahale? gibi bir isimle bir Bakanlık çatısı altında yada belediye itfaiye teşkilatları İçişleri Bakanlığı çatısı altında kurulacak bir genel müdürlük altında toplanmalıdır. İnsanlarımızın can ve mal güvenliğini korumak ve kollamakla görevli İtfaiye teşkilatlarımızın kuruluşunun 95. yılını kutlarken, maddeler halinde ifade etmeye çalıştığımız tüm sorunların takibini usanmadan, bıkmadan sizlerin vereceği destekle takip etmek Türk Yerel Hizmet Sendikamızın önceliği olacaktır. İtfaiye Teşkilatlarımızın 25 Eylül - 1 Ekim İtfaiye haftasını kutlar, görevlerinde başarılar dilerim.? dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Halil Yılmaz´da ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek konuklarına teşekkür etti.
Türk Yerel Hizmet-Sen Şube Başkanı Halil Aydoğdu önerilerini şöyle sıraladı:
1. Türkiye İtfaiye Teşkilatlarında merkezi birliğin olmaması nedeniyle teşkilat çalışanları arasında statü, standart, özlük ve sosyal haklar gibi birçok durumda farklılık görülebilmektedir. İtfaiye teşkilatları tek çatı altında toplanarak Merkezi Birlik oluşturulmalıdır.
2. Memur itfaiyeci haricinde kadrolu işçi, şirket elemanı, iş kurlu gibi çeşitli statülerde de görevlendirme usulüyle itfaiyeci çalıştırılmaktadır. Tek statüde (Memur) itfaiye personeli çalıştırılmalıdır.
3. İtfaiyeciler belediye yönetimine göre farklı özlük ve sosyal haklara sahip olmakta, farklı araç, gereç ve koruyucu giysi kullanmakta ve vardiya saatlerinde de farklılık yaşanabilmektedir. Standart Birliği´ni sağlayacak merkezi birlik ya da köklü bir yönetmelik değişikliği gerekmektedir.
4. İtfaiyeciliğin meslek olarak tanımlanıp İtfaiye Hizmetler Sınıfı oluşturulmalı ya da, itfaiye unvanlı tüm personel Teknik Hizmetler Sınıfına geçirilmelidir.
5. İtfaiyecilere yılda üç ay yıpranma hakkı verilmeli. Mevcut kanun ve yönetmelikle verilen 60 günlük yıpranma hakkını engelleyen genelge iptal edilmelidir.
6. 25.11.2009 tarih ve 27417 sayılı resmî gazete ilanlı ?İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi Tebliği? yönetmeliğine göre Yangın Söndürme ve İtfaiye Hizmetleri işlerinde çalışanlar ? En Tehlikeli Meslekler ? arasında yer almaktadır. Fakat itfaiyecilerin iş riski ve bu güçlüğün tazminatı 50 TL kadardır. İş riski ve güçlüğü tazminatının itfaiyecilere en üst limitten verilmesi ve itfaiye meslek hastalıklarının tanımlanması gerekmektedir.
7. İtfaiye hizmetlerinin yürütülmesinde hayatlarını kaybeden veya yaralanan personele şehitlik ve gazilik statüsü verilmeli. İtfaiye Şehit ve Gazilerine verilecek haklar TSK ve Emniyet Mensuplarına verilen haklarla aynı olmalıdır ve tüm itfaiye hizmetlerini kapsamalıdır.
8. İtfaiyecilerin Resmî ve Dini Bayram günlerinde çalışmalarına karşılık ek ücret almaları sağlanmalıdır.
9. İtfaiyecilerin maktu mesailerinin alt sınırı belirlenerek, üst sınırı serbest bırakılmalıdır.
10. İtfaiye erleri en fazla 1380 ek göstergeye, itfaiye amirleri 2200 ek göstergeye kadar yükselmektedir. İtfaiye ünvanlı tüm personelin ek göstergeleri 3600´e çıkarılmalıdır.
11. Türkiye´de milyonlarca işsiz varken, İtfaiyecilik okulu mezunları atama beklerken yetersiz sayıda itfaiye personeliyle olaylara müdahale etmek halka da, çalışan itfaiyecilere de zulümdür. Norm kadroda belirtilen sayıyla, çalışan itfaiyeci sayısının aynı olması için düzenleme yapılmalıdır.
12. Dalgıç unvanlı itfaiye personeline Emniyet çalışanlarında olduğu gibi dalgıçlık tazminatı verilmelidir.
13. Belediye İtfaiye Yönetmeliği´nde, itfaiyenin görevleri başlıklı 6. Maddenin k bendinde ?Belediye Başkanının verdiği diğer görevleri yapmak? denilmektedir. Belediye Başkanının vereceği görevler, itfaiye teşkilatının yapacağı görevler dışında keyfi olmamalıdır. Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —