Yükselen elektrik maliyetleri ile binlerce çiftçinin icralık olması üzerine İYİ Parti´den yeni bir teklif geldi.
Tarımsal Sulama ve Köy İçme Suyu Elektrik borçlarının yapılandırılmasını öngören kanun teklifini TBMM´ye sunan İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, teklifin çiftçilere can suyu olacağını söyledi.
Son dönemlerde elektrik maliyetlerinin artması ile tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçları da gün geçtikçe yükselmeye devam ederken, binlerce çiftçinin icralık duruma düştüğü bugünlerde ilk çözüm önerisi İYİ Parti´den geldi.
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok´un verdiği kanun teklifinde; Tarımsal Sulama ve Köy İçme Suyu Elektrik borçlarının yeniden yapılandırılması teklif ediliyor.
Verilen teklifin toprağa ve çiftçiye can suyu olacağını söyleyen Ok ?Tarımsal üretimde kullanılan maliyet için önemli girdi kalemlerinden biri de elektriktir. Türkiye´deki elektrik abonesi sayısı 43 milyon 800 bindir. Bu abonelerin % 1,4´ü tarımsal sulama abonesidir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik, Türkiye´de elektrik tüketiminin % 2,7´sidir. Elektrik fiyatlarındaki artış üreticilerimizi zorlamaktadır. Geçmişteki maliyetlerde sulama ücreti hesaba dâhil edilmemekteydi. Ancak son dönemlerde çiftçilerin yer altı sularına yönelmesi ile tarımsal sulama elektrik maliyeti çiftçilerin belini bükmeye başlamış ve en önemli girdi maliyetleri arasında yeri almıştır. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve tarımsal üretimde yaşanan aksaklıklar ile birlikte çiftçilerimiz elektrik faturalarını ödeyemez duruma düşmüş ve üretim yapamaz hale gelmiştir. Yaşanan tüm bu olumsuzluğa karşı devletin çiftçisine bir yardım eli uzatması ve bir can suyu vermezi elzem bir hal almıştır´´ dedi.
Tarım sektörünün tüm ülkeler için en stratejik sektörlerden bir tanesi olduğunu söyleyen Ok, yanlış tarım politikalarının çiftçiyi iflasın eşiğine getirdiğini, elektrik, gübre ve mazot gibi temel ihtiyaçları karşılayamadıkları için çiftçinin toprağa küstüğünü ifade etti.
Ok, ?Tarım, tüm ülkeler için stratejik bir sektördür. Bu nedenle her ülke, kendi insanlarını besleyebilmek ve tarımsal ihracat yaparak refah sağlamak için tarıma ciddi destekler sağlamaktadır. Ayrıca tarımsal ürünler birçok sektöre hammadde olmakta, istihdam ve ihracata ciddi destekleri de beraberinde getirmektedir. Verimli toprakları ve tarımsal üretim için uygun bir iklime sahip konumuyla Türkiye, tarımsal üretimde ne yazık ki istenilen seviyelere ulaşamamıştır. Ekilen tarım arazileri son 16 yılda yaklaşık 3 milyon dekar azalırken, tarımsal ithalat ve dış ticaret açığı ciddi şekilde artmıştır. Tarım alandaki yanlış uygulamalar nedeniyle yaklaşık 60 milyon dolarlık bir kaynak, Türk üreticisi ve yurttaşlarımız yerine tarım ithalatı ile yabancı ülke çiftçilerine gitmiştir.? dedi.
Tarımsal Sulama ve Köy İçme Suyu Elektrik borçları nedeniyle 2018 yılında 67 bin çiftçinin faizli borca düştüğünü, 3 bin çiftçinin de icralık olduğunun Enerji Bakanı Fatih Dönmez tarafından açıklandığını hatırlatan Ok, ?2019 yılında elektrik zamları ile bu rakamın daha da arttığı tahmin edilmektedir. Amacımız çiftçimizin üretime devam etmesi ve dönemsel devam eden krizlerin çözümüdür.? diyerek sözlerine ekledi. Haber Merkezi