Tarih: 16.10.2018 19:11

İyi Parti´den, sağlıkta şiddeti önleyecek kanun teklifi

Facebook Twitter Linked-in

Son zamanlarda hızla artan, sağlıkta şiddet olayları için caydırıcı önlemler içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı´na sunan İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, teklifin sağlık kurumlarında çalışan personelin rahat ve güvenli bir ortamda hizmet verebilmesini, bir takım tedbirlerin alınmasını ve caydırıcı önlemlerin biran evvel hayata geçirecek nitelikte olduğunu söyledi.
Sağlık çalışanlarının görevi başında karşılaştığı şiddet olaylarında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasını öngörmekte olan Kanun Teklifinin gerekçesinde birtakım veriler paylaşan Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Meslek hayatı boyunca en az bir kez herhangi bir şiddet türüne maruz kalma oranının % 86.8, son bir yıl içerisinde herhangi bir şiddete maruz kalma oranının ise % 81.4 olduğunu belirterek her 10 sağlık çalışanının 8´inin şiddete maruz kaldığını ifade etti.
Ok´un kanun teklifi hakkında açıklaması şöyle: ?Şiddete maruz kalma oranları bu kadar yüksek olunca, şiddetle karşılaşma endişesi de yükselmektedir. Hiç şiddetle karşılaşmamış sağlık çalışanları da dahil olmak üzere, şiddet endişesi yaşayan sağlık çalışanlarının oranı % 82´dir. Her 10 sağlık çalışanından 8´i şiddetle karşılaşma konusunda endişe yaşamaktadır. Bu yüksek oran, sağlık sektöründe yaşanan şiddet olaylarını çalışan gözüyle yansıtmaktadır. Sağlık çalışanları, şiddete daha önce maruz kalmamış da olsa, sektördeki şiddet olaylarının yaşanma sıklığı, kendisinin de şiddete maruz kalacağını düşündürtmektedir. Elbette ki bu kaygılı durum, çalışma başarısından motivasyona kadar pek çok konuda sağlık çalışanlarına olumsuz olarak etkilemektedir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin geldiği yer nedeniyle, Türk Ceza Kanunu´nun birinci maddesinde belirtilen önleyicilik ve koruyuculuk işlevinin sağlanabilmesi için yeni bir düzenleme yapılarak kamu sağlığının korunması amacı ile harekete geçirilmesine acil ihtiyaç duyulmaktadır. Şiddeti uygulayan kişilerin cezalandırılmayacakları düşüncesi ya da önemsenmeyecek bir yaptırımla karşılaşmayacakları düşüncesi, sağlık çalışanlarına karşı şiddeti de arttırmaktadır. Yer, zaman, mekân kavramı gütmeden, hasta sağlığı için fedakarca hizmet veren sağlık çalışanlarının vatandaşlarımız için canla başla çalışırken kendi can güvenlikleri için de endişe ederek, panik halinde çalışmalarının kutsal mesleklerini yerine getiren bu kişilere reva görülmemelidir. Şiddet olgusu nerede ve kime uygulanırsa uygulansın kesinlikle kabul edilemez. Uygulandığı ve görüldüğü her yerde şiddete etkin bir biçimde önlemek ve gerekli yasal zemini oluşturmak biz yasa yapıcıların birincil görevleri arasında yer almaktadır. Hazırlanan bu kanun teklifi, sağlık kurumlarında çalışan personelin rahat ve güvenli bir ortamda hizmet verebilmesini, bir takım tedbirlerin alınmasını ve caydırıcı önlemlerin biran evvel hayata geçirilmesini hedeflemektedir.?
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —