İzmirde yerel medya semineri

İzmirde yerel medya semineri

Türkiyede Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri Yerel Medya Seminerinin 9. su 14 - 15 Mayıs tarihleri arasında İzmirde düzenlendi. Seminere İzmir, Manisa, Denizli, Balıkesir, Uşak ve Aydından illerinden yaklaşık 64 gazeteci katılırken..

 "Türkiye`de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri" Yerel Medya Semineri`nin 9. su 14 - 15 Mayıs tarihleri arasında İzmir`de düzenlendi.
Seminer`e İzmir, Manisa, Denizli, Balıkesir, Uşak ve Aydın`dan illerinden yaklaşık 64 gazeteci katılırken, Erdek`ten YENİ ERDEK GAZETESİ olarak seminerdeydik.
Umut Vakfı`nın; medyanın, yerelden başlayarak, şiddeti ve bireysel silahlanma ile oluşan şiddet olaylarını topluma yansıtma biçimine objektif ve meslek gereklerine uygun eleştirellikle yaklaşmasını sağlamak amacıyla başlattığı "Türkiye`de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri" konulu Yerel Medya Seminerleri 2007 yılından bu yana devam ediyor. Bugüne kadar Diyarbakır, Rize, Eskişehir, Hatay, Kars, Gaziantep, Konya ve Muğla`da düzenlenmiş olan seminerlerin dokuzuncusu 14-15 Mayıs 2011 tarihlerinde İzmir Barosunda yapıldı.
Friedreich Ebert Stiftung Derneği`nin katkı verdiği Seminer, 14 Mayıs 2011 Cumartesi günü, saat 14:00`de, "Açılış" konuşmalarıyla başladı. Bir buçuk gün süren seminerin açılışında Umut Vakfı Mütevellisi Av.Fikret İlkiz insan haklarının en temel hakkı olan "yaşama hakkı"nın  bireysel silahlanma sebebiyle ihlal edildiğini ve ihlallerin de demokratikleşme çabalarına sekte vurduğunu belirtti.
Seminerin "Eleştirel Gazetecilik, Medya Okuryazarlığı, Şiddet Haberleri" başlıklı ilk oturumunda eleştirel gazetecilik nasıl yapılır, Türkiye`de yaşama hakkı açısından bireysel silahsızlanma ve gazetecilik meslek etik ilkeleri konuları ele alındı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel`in  başkanlık yaptığı bu oturumda, Umut Vakfı Onursal mütevellisi ve Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Nail Güreli, toplumsal sorunlara duyarlı gazetecilik nasıl yapılır, günümüzde bunu gerçekleştirmek nasıl mümkün sorularının cevabını katılımcılar ile birlikte aradı. İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Özkan Yücel  Yaşama Hakkı açısından Bireysel Silahsızlanma ve Türkiye`deki durumu aktardı, yaşam hakkının korunmasında devlet(ler)in görevlerini tanımladı. Dr. Recep Yaşar ise TGC Hak ve Sorumluluk Bildirgesi çerçevesinde, gazetecilerin şiddet haberlerine yaklaşımının nasıl olması gerektiğini güncel örneklerle anlattı. Yaşar, gazetecilerin insan haklarından, emekten, barıştan yana olmaları gerektiğini ve bir gazetecinin en önemli görevinin bilgi kirliliği içerisinde doğru olanı seçmek olduğunu vurguladı.
15 Mayıs 2011, Pazar günü sabah 10:30`da başlayan "Eleştirel Gazetecilik Arayışı: Kuramlardan uygulamalara bir çerçeve kurmak" başlıklı 2. Oturum`da ise medya okuryazarlığı, barış gazeteciliği ile toplumsal cinsiyet rolleri ele alındı. İzmir Barosu Başkanı Av. Sema Pekdaş`ın oturum başkanlığı yaptığı bölümde Doç. Dr. Abdulrezak Altun medya okuryazarlığı kavramını ve gazetecinin medya okuryazarlığının nasıl olabileceğini örneklerle anlattı.  Doç. Dr. İncilay Cangöz, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Üyesi ise barış gazeteciliği konusunu ve bireysel silahlanmaya ilişkin olayların barışçı anlatısının ve haberleştirilmesinin nasıl yapılabileceği üzerinde durdu ve hak ihlallerinin ve ayrımcılığın haberlerle meşrulaştırıldığını belirtti. Av. Filiz Kerestecioğlu da şiddet suçlarında toplumsal cinsiyet rollerini ele aldı. Medya hukuk işbirliğinin önemine değinerek, adli takipteki olayların medyaya yansıtılmasında mağdurların haklarının ihlal edilerek haber yapmanın mağdur yakınlarını, kaybettiklerinin ardından, daha fazla zorluk yaşattığını vurguladı.
İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Ercan Demir`in başkanlık ettiği "Şiddetten Haklara Medya: Deneyimler ve Olanaklar" başlıklı 3. Oturum`da ise Gazeteci - Yazar Ragıp Duran medyadaki nefret söylemini, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Yrd.Doç.Dr.Adem Oğuzhan Kavaklı "Şiddet Haberlerinin Değerlendirilmesi: Medyadan Deneyimler" başlığında şiddet haberleri ele alınırken  editorlerin hangi konulara dikkat etmeleri gerektiğini yaygın medyadan deneyimler ile aktardı. Nail Güreli`nin seminere ilişkin yaptığı genel değerlendirme ile sona erdi.