Türkiye´nin ilk ve tek Kardiyoloji Enstitüsü olan İÜ Kardiyoloji Enstitüsü´nde uygulanan ?atriyal fibrilasyonda dondurma tedavisi (cryoablation) yöntemini?, bu merkezin invazif kardiyak elektrofizyoloji laboratuarında gerçekleştirmeye devam eden, İÜ Kardiyoloji Enstitüsü Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yıldız konu hakkında bilgi verdi.
Prof. Mustafa Yıldız, atriyal fibrilasyonun görülme sıklığının ilerleyen yaşla birlikte arttığını, bu ritim bozukluğunun klinik pratikte en sık görülen ve hastaneye yatış sebebi olan önemli bir problem olduğunu anlattı.
Hastalığın kontrol altında tutulmasının çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Yıldız şunları kaydetti: ?Atriyal fibrilasyona bağlı olarak genel iyilik hali ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Bu hastalarda sistemik emboli (özellikle beyin damarı tıkanıklığına bağlı inme), konjestif kalp yetersizliği ve kardiyomiyopati gibi yaşamı tehdit eden ciddi komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu komplikasyonların önlenmesi amacıyla yapılabilecek tedaviler uzun süreli ve yüksek maliyetlidir. Antiaritmik ilaçlar her hastada aynı derecede etkili olmamakta veya önemli bazı yan etkileri nedeniyle her zaman kullanılamamaktadır. Ayrıca radyofrekans ablasyon ve pacing teknikleri de tedavi maksadı ile uygulanabilmektedir.?
Hasta daha az radyasyona ve komplikasyona maruz kalıyor
Kısmen yeni bir tedavi yöntemi olan dondurma tedavisinin (cryoablation) bu ritim bozukluğu nedeni ile yaşam şartları olumsuz etkilenen hastalarda kısa sürede iyileşme sağlayabildiğini ifade eden Prof. Dr. Yıldız, ?Lokal anestezi altında hastanın kasık damarından sağ kalbin kulakçığına ve oradan da özel bir teknikle sol kulakçığa ulaşılmakta ve burada bulunan dört tane akciğer toplar damarı (pulmoner ven) ağzına özel bir balon yerleştirilmektedir. Bu bölge eksi 40-60 derecede dondurularak, kalp kası ile akciğer toplardamarları arasındaki elektriksel ilişki kesilmektedir. Böylece atriyal fibrilasyon tetikleyicilerinin sol kalp kulakçığına geçişi önlenmektedir. Bu yöntem, kalp kapak hastalıkları gibi yapısal kalp hastalığı bulunmayan, nöbetler halinde (paroksismal) çarpıntı şikayetleri olan, sol kalp kulakçığı boyutları çok artmamış genç hasta grubunda yüksek başarı oranları ile uygulanabilmektedir. İşlem süresi nisbeten kısa olup, hasta daha az radyasyona ve komplikasyona maruz kalmakta ve hastaneden ertesi gün taburcu olabilmektedir? şeklinde konuştu.
Eş hastalıklar başarı şansını düşürüyor
Yöntemin genellikle önemli ek başka bir hastalığı olmayan hastalarda daha başarılı olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldız, ?İlaçlara rağmen cevap alamadığımız hastalarda biz bu yöntemi uyguluyoruz. Bu hasta gruplarında başarı şansı oldukça yüksek oluyor? dedi. Tedavide kalp kapak hastalığı, diyabet, tansiyon gibi eş hastalığı olan kişilerde başarı şansının düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Yıldız, bu işleme bağlı olarak gerçekleşen komplikasyon oranlarının çok düşük olduğunu da sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Yıldız, atriyal fibrilasyonda dondurma tedavisi (cryoablation) yöntemi ile hastaların kısa sürede normal yaşantılarına döndüklerini belirterek sözlerini noktaladı.
Haber Merkezi