Kapıdağ'ın yolları beş yıl içinde yapılacak

Kapıdağ

Bandırma Orman İşletme Müdürü Şükrü Açıcı, müdürlüklerine Bandırma'nın yanı sıra Susurluk, Manyas, Erdek, Gönen ve Marmara ilçelerinin de bağlı olduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:

Bandırma Orman İşletme Müdürü Şükrü Açıcı, müdürlüklerine Bandırma'nın yanı sıra Susurluk, Manyas, Erdek, Gönen ve Marmara ilçelerinin de bağlı olduğuna dikkati çekerken, şunları söyledi:
Bu altı ilçe de dahil olmak üzere toplam 366 bin hektarlık alanımızın % 35'i'nin karşılığı olan 129 bin 800 hektarlık alanı ormanlıktır. Bandırma sınırları içinde tarım arazisi ve meralar çok fazla. 8 bin 74 hektar ormanlık arazimiz ise sadece % 10'luk bir dilimi kapsıyor. 2013 yılında, şefliklerimiz aracılığıyla 13 köyümüzde gelir getirici türlerde fidan dikimi yaptık. 
Bu türlerin önemli bölümü, fıstık çamından oluşuyordu. 2014 yılında ise 18 köyümüzde, toplam 460 hektarlık(dönüm) alanda  bu tür fidanlar dikip, bakım ve budamalarını gerçekleştirdik.           Baştarafı Sahife 1'de
Son beş yıl içinde bu şekilde 1500 hektarlık alanımıza fidan dikmiş olduk. Bizim bakım ve budamasını yapıp,  ürünü pazarlayarak, gelirini köylünün aldığı bu uygulamamızın amacı, köylünün ormanı sahiplenmesi ve ağaçlardan elde edilecek gelirin, köylü vatandaşlarımıza hane sayısına göre dağıtılmasıdır. Projemize göre, ağaçlar, 15-20 yıl içinde, tamamen köylüye teslim edilecektir. Ancak son 2-3 yıl içinde, fıstık çamı verimi çok iyi değil. Bunun nedenlerini araştırıyoruz.”
KAPIDAĞ ÇOK ÖNEMLİ
Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü olarak başta Kapıdağ olmak üzere Gönen ve Susurluk'taki bozuk orman alanlarında düzenlemeler ve iyileştirmeler yaptıklarını vurgulayan Açıcı, şöyle konuştu:
Kapıdağ, 10 bin hektarlık verimli ormana sahip. Çünkü, ılıman ve kumluk alana sahip bulunan Kapıdağ'da, bu nedenle çok zengin bir bitki çeşitliliğine sahip. Burada, 300'ün üzerinde bitki var. Biz, Kapıdağ'ın sahil alanlarına başta fıstık çamı olmak üzere çeşitli fidanlar dikiyoruz. Kapıdağ, eko turizm, rekreasyon ve spor açılarından çok önemli bir bölge. Ancak yolları çok çabuk bozuluyor ve bakıma ihtiyacı var. Orman teşkilatı olarak, 5 yıl içinde, Kapıdağ'ın tüm yollarını bakımlı duruma getirmek istiyoruz. Çünkü tüm dünyada ormanların, insanlar açısından sosyal yönü bulunuyor.”
ORMAN YANGINLARINA DİKKAT!
2013 yılında, kendilerine bağlı bölgelerde 82 hektarlık orman alanının yandığına işaret ederken, Bize bağlı bölgelerde yıllık yangın ortalaması 35 hektardır” bilgisini veren Açıcı, şunları söyledi:
Bölgemizdeki orman yangınları genelde atılan sigara izmaritleri, tarım ve ot biçme makineleri, anız yakma, elektrik hatları ve piknikçilerin tamamen söndürmeden bıraktıkları ateşlerden kaynaklanmaktadır. Bölgemizde kasıtlı olarak yakılan orman arazisi yoktur. Şu anda orman yangınları açısından çok hassas bir döneme girdik. Ekim ayı sonuna dek sürecek bu dönemde vatandaşlarımız, başta sigara izmaritlerini ormana atmamak olmak üzere çok dikkatli davranmalıdır. Teşkilatımıza ait 5 gözetleme kulesi bulunmaktadır. Ancak bu kulelerde görevli arkadaşlarımız, yangının başladığını doğal olarak geç gördüklerinden, vatandaşlarımız, herhangi bir orman yangınını gördükleri takdirde hemen, ücretsiz olan ‘Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattı”mıza bildirmelidirler. Bu hattımızın çok verimli kullanılmasını önemsiyoruz. Çünkü, aldığımız bir ihbarın ardından, yangına müdahale için 2 dakika içinde hareket ediyoruz. 3'ü tanker, 7'si arazöz, 4'ü ilk müdahale aracı olmak üzere toplam 14 adet yangına müdahale aracımız ve bir dozerimiz bulunuyor.” 
Haber : Önder Balıkçı