Kapıdağ Dayanışma Platformu, Rüzgar Enerji Santralleri´nin(RES) Kapıdağ için yarattığı büyük tehlikeye dikkati çekti.
Platform Sözcüsü İsa Cem Sezer, Kapıdağ´ın batı orman alanında, 24.07.2020 tarihinde yaptıkları keşif gezisinde gördüklerini ve alınması gereken önlemlerin kısa raporunu, sosyal medyadan şöyle paylaştı:
?Platform gönüllüleri olarak bir süredir şikayet konusu olan Kapıdağ´ın batı kesiminde yer alan Narlı Kesikdağ ile Klapse Tepesi mevkilerinde ağaç kesimleri yapılması hakkında gerçekleştirdiğimiz inceleme gezisinde, İlhan Mahallesi deniz kıyısından Narlı Kesikdağ´a doğru uzanan sırt hattı boyunca kurulu bulunan ve RES olarak adlandırılan rüzgar santrallerinin yer aldığı bakım-onarım amaçlı yolun, sayılamayacak miktarda ağaç kesimi yapılarak, santrallerin sonundan başlayıp, Kesikdağ´ın çevresini dolanarak Klapse Tepesi´ne doğru ilerleyecek şekilde uzatıldığı, yer yer 15-20 metreye varacak şekilde genişletildiği, Kesikdağ ile Klapse sırt hattının dolgu yapılarak yükseltilmeye başlandığı, bağlı orman yollarının da genişletildiği gözlenmiştir.
Açıkça gözükmektedir ki, bu çalışma bütün Kapıdağ´ı saracak RES projelerinin alt yapısının hazırlanmasına yöneliktir. Bizler, devasa RES projelerinin daha yapım aşamasında bile ne denli bir doğa talanına ve yaban hayatının yıkımına yol açtığını gözlemleyip, fotoğraflayarak belgeledik.
Ağaç kesimlerinin ötesinde, Bandırma Kuş Cenneti´ni üreme-konaklama alanı olarak kullanan göçmen kuşlar için de büyük tehdit oluşturacak bu projeler, aynı zamanda bir cennet bahçesi konumundaki Kapıdağ Yarımadası´nın eşsiz biyolojik çeşitliliğine de zarar verecektir.
Platform ve bileşenlerimiz olarak doğaya ve canlıların doğal yaşam alanlarına zarar vermeyen enerji elde etme biçimlerine karşı değiliz. Rüzgar santralleri ce yerel enerji gereksinimini karşılamak üzere sınırlı sayıda yapıldıklarında, güneş ve biyogaz gibi diğer yenilenebilir enerji seçenekleriyle entegre edildiklerinde ve yerel halkın ortak mülkiyetine dayandırıldıklarında ülkemiz için vazgeçilmez bir seçenektir. Ancak bugün bizim gördüğümüz, sınır ve kural tanımayan kâr ve güç elde etme hırsıyla, düşüncesizce ve halkın katılımı olmaksızın, tepeden inme yöntemlerle, doğal ve ekonomik zenginliklerin gasp edilmesinin önünün açılmasıdır. Açılan bu yolun sonu yoktur. Tüm Kapıdağ talan edilinceye kadar yol yapılmaya, RES dikilmeye devam edilecektir.
Bölgede çektiğimiz fotoğraflarımızdan da anlaşılacağı gibi tüm dağın sırtı oyulmuş, otoban genişliğinde yollar açılmışken, sadece birkaç santral olacağı iddiasını gerçekçi bulmuyoruz.
Ne Kapıdağ´ın, ne de Balıkesir´in daha fazla RES´e gereksinimi vardır. hem Türkiye, hem Balıkesir, hem de Erdek, bir an önce enerjinin, tüketildiği yerde üretilmesini sağlayacak entegre yerel enerji seçeneklerine ve ev tipi güneş enerjisine yönelmelidir.
Orman bölge yetkililerini ve mülki idareyi, Kapıdağ´da yol açımı bahaneli ağaç kesimleri konusunda kamuoyunu aydınlatmaya davet ediyoruz.
Keşif sırasında karşılaştığımız, özellikle çam ormanı bölgelerinde kesilen ağaçların, orman içinde bırakılan kuru dalları ve kozalakları, yol boyunca yangına davetiye çıkaracak biçimde durmaktadır. Bu atıkların, geçtiğimiz yıllarda neden oldukları yangınları hatırlatıyor, bir an önce ormandan uzaklaştırılmalarını, uzaklaştırılana kadar özellikle sıcak ve rüzgarlı havalarda, tehdit bölgelerinde önleyici önlemler alınmasını(Emniyet, jandarma, zabıta, yol kontrol, yangın ekibi yerine nöbet) talep ediyoruz.
Kapıdağ Dayanışma Platformu olarak, Kapıdağ´daki her faaliyetin, her zeminde takipçisi ve sivil anlamda da denetçisi olacağız.
Bu anlamda, görevlerine yeni başlayan Erdek Kaymakamı ve Balıkesir Valimizi, Kapıdağ´ın güzelliklerini ve bu güzelliklerin nasıl tahrip edildiğini yerinde görmek için değerli medyamızın eşliğinde, söz konusu şantiye alanında birlikte yürümeye ve denetlemeye çağırıyoruz.?
Haber : Önder Balıkçı