“Kapıdağ zeytini “vahşi sulama”yla bir yere varamaz”

“Kapıdağ zeytini “vahşi sulama”yla bir yere varamaz”

Erdek Zeytin Tarım Kooperatifi Başkanı uyarılarda bulundu

Marmarabirlik’e bağlı 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi, içinde bulunduğumuz alım döneminde şu ana dek 6 milyon 25 kilo zeytin aldı. Bu zeytinin 4 milyon 300 bin kilosunun sofralık, 1 milyon 750 bin kilosunun ise yağlık olduğu belirtildi.

Kooperatif Başkanı Abdullah Şenol, 4200 ortaktan, 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında rekolte beyanı alındığını belirterek, şu bilgiyi verdi:

“Tüm ortaklarımız rekolte beyanında bulundu. Bu beyan 12 milyon 700 bin tondu. Bu yıl tüm dünyada ve ülkemizde olduğu gibi Erdek Kapıdağ’da da zeytin bolluğu var. Kooperatifimizde bu yıl kota dağıtımı belirlenirken, üreticilerin verdikleri son 5 yılın ortalaması alındı. Bu ortalama da 5 milyon kiloydu. Bu yılki kota dağıtımını ise 7,5 milyon kilo üzerinden yaptık. Ancak zamanında gerekli yağış olmaması ve küçük taneli kalması nedeniyle bu zeytinlerin yarısı yağlığa gitti.”

Alım kampanyasının sürdüğüne işaret eden Şenol, “Kooperatif olarak müstahsilden aldığımız 1 milyon 750 kilo zeytini kırarak yağ elde ettik” dedi.

Kapıdağ’da bu yıl 15-16 milyon kilo olan zeytinin, kuraklık nedeniyle küçük kalması nedeniyle yağlığa gittiğine dikkati çeken Şenol, suyun öneminin altını çizdi.

VAHŞİ SULAMA ÇOK ZARARLI

Erdek zeytininin daha verimli olması için düzenli ve doğru sulamaya ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Şenol, şunları aktardı:

“Kapıdağ, aslında 1 milyon 50 bin ağaçla sofralık zeytin üreten bir bölge. Ancak ağaçlar, ne yazık ki ihtiyaçları doğrultusunda sulanmıyor. Aslında Yukarıyapıcı Göleti, 2004 yılında, tarımsal sulamada kullanılmak amacıyla yapılmıştı. Ancak bu göletten, Erdek ve Ocaklar’a içme suyu veriliyor. Eğridere’den gelen su yetmediği için Erdek, Yukarıyapıcı Göleti’nden de su alıyor. Sulu tarımın gerçekleşmesi için belediyenin ve köylerin içme suyu için ayrı kaynakları olmalı. Bu gerçekleşmeyince de yetişmesi çok masraflı, satış değeri çok fazla olan sofralık zeytin yeterince yetişmiyor ve yağlığa gidiyor.”

Sadece Ballıpınar Mahallesi’ndeki üreticilerin Yukarıyapıcı Göleti’nden tarımsal sulama için yararlanabildiğine işaret eden Şenol, şöyle konuştu:

“Düzler, Hamamlı, Belkıs ve Yukarıyapıcı mahalleleri ise 5-6 yıldır Çeltikçi Göleti’nden, ‘vahşi sulama’ olarak yararlanıyor. Bu uygulama doğru değildir. Kaldı ki Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, önceki yıllarda ücretli olan bu göleti bu yıl ücretsiz yapınca vahşi sulama daha da arttı. Göletin su seviyesi de çok düştü. Oysa sulama çok bilinçli ve ağacın ihtiyacına göre yapılmalı. Bunun ideal yolu ise kontrollü sulama, yani ‘damlama sulama’ yöntemidir. Bu sulama için her ağacın su ihtiyacı belirlenmeli, ona göre su verilmelidir.”

TÜCCAR BEKLEMEDE

Tüccarın, rekoltenin fazlalığı nedeniyle zeytin ve zeytinyağındaki fiyat belirsizliğini dikkate alarak üreticiden ürün almayıp, beklemeyi tercih ettiğini belirten Kooperatif Başkanı Abdullah Şenol, mali genel kurullarını ise şubat ayı içinde gerçekleştireceklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bu genel kurulda zeytin ağaçlarının havadan ilaçlanıp ilaçlanmayacağını konusunu da üreticimize soracağız. Kapıdağ zeytini, 2014 yılına kadar Güney Marmara Zeytin Zararlıları ile Mücadele” kurumu tarafından havadan ilaçlandı. 2015-2019 yılları arasında bu uygulamayı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yaptıktan sonra yüksel maliyeti kaldıramayarak vazgeçti. Ancak 2019-2024 yılları arasında havadan ilaçlama yapılmadı. Önümüzdeki genel kurulda bu uygulamanın yeniden yapılmasının gerekli olup olmadığını ortaklarımıza soracağız. Tabii ki bunun bir maliyeti olacak. Eğer ortaklarımız bu ilaçlamayı gerekli bulurlarsa bir fon oluşturacağız.”

ÖNDER BALIKÇI-TUNCAY ERTAN