Kapıdağ’da ayı varlığı birkaç yıldır biliniyormuş!

Kapıdağ’da ayı varlığı birkaç yıldır biliniyormuş!

Sakaryalı profesör de belirlemiş

Kapıdağ’daki ayı veya ayıların yeni ortaya çıkmadığı, daha önce de bazı kişiler tarafından, birkaç yıl önce görüldüğü öğrenildi.

Yaklaşık 4 yıl önce, Erdek’in kırsal mahallelerinden birinde kiraz üreten bir kişinin, yetkililere başvurarak, büyük zarar verilen kirazı ile ilgili bilgi verip, “Bahçemdeki bu kirazı başka bir hayvan bu duruma getiremez. Bu işi mutlaka bir ayı yapmış olmalı” dediği bildirildi.

SAKARYALI PROFESÖRÜN ARAŞTIRMASI

Bu arada, Sakarya Üniversitesi’nden bir profesörün de Kapıdağ’daki hayvanlar üzerinde yaklaşık iki yıl çalışma yaptıktan sonra ayı varlığını foto kapanla belirlediği öğrenildi. Profesörün, bu konudaki araştırmalarının sonucunu açıklamak üzereyken kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlar tarafından ayı veya ayıların varlığının foto kapanlarla ortaya çıktığı bilgisine ulaşıldı.

MİLLİ PARKLAR’DAN AÇIKLAMA

Kapıdağ Yarımadası’nda ayı görülmesi üzerine bazı bölgelere uyarı tabelaları koyan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, ayrıca bir bilgilendirme açıklaması da yaptı.

Açıklama şöyle:

“İlimizde Erdek ilçesi, Kapıdağ Yarımadası mevkiinde memeli yaban hayvanlarından ayı görüldüğüme ilişkin özellikle yerel basın, basın, sosyal medya ve kişisel sosyal medya hesaplarında paylaşımlar yapılmakta olup, duruma açıklık getirilmesi adına bilgi paylaşımı yapılmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce, sürdürülebilir av ve yaban hayatı yönetimi kapsamında tabiatta azalmış ve nesli tükene noktasına gelmiş doğal türlerimizden kanatlı yaban hayvanlarından keklik ve sülün, memeli yaban hayvanlarından Kızılgeyik, Alageyik, Ceylan türlerinde üretimler yapılarak her yıl ‘Doğaya Yerleştirme Eylem Planı’ ile doğaya yerleştirilmektedir.

Bu faaliyetlerde, doğada sayıları azalan yaban hayvanlarının(Kanatlı ve memeli) tekrar yaşama kazandırılması ve popülasyonlarının artırılması hedeflenmektedir. 

Oluşturulan eylem planları çerçevesinde, Balıkesir ilimiz dahilinde, 2003 yılından bugüne kadar 18.350 adet keklik ve 3345 adet sülün olmak üzere 21.795 kanatlı yaban hayvanı tabiata yerleştirilmiş ve her yıl yenileri eklenmeye devam edilerek yerleştirme çalışmaları sürdürülmektedir. 

Kanatlı yaban hayvanı yerleştirilmelerine ek olarak, Balıkesir ili Dursunbey ilçesi içinde yer almakta olan 3551,781 hektarlık saha, 05.10.2006 tarihinde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiş olup, hedef tür ve kaynak değeri olarak korunan alanımıza 65 adet Kızıl Geyik memeli türünün yerleştirilmesi de yapılmıştır.

Doğaya yapılan bu yaban hayvanı takviyelerinin dışında, 2003-2022 yılları arasında toplam 1862 adet irili ufaklı yaralı yaban hayvanının tedavisi yapılmış, rehabilitasyonu tamamlanarak yeniden doğayla buluşma şansı olanlar tekrar doğal alanlarına bırakılmıştır. Vatandaşlarımız, bu bilgiyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün tilki, çakal, yaban domuzu, vb. türlerin program çerçevesinde doğaya yerleştirildiğini düşünmekte olup, bahsedildiği gibi bu bakış açısı gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan bu çalışmalar içinde büyük memeli türlerden olan ayı(Ursus arctos) yerleştirilmesi de yer almamaktadır. Doğada yaralı veya bakıma muhtaç olduğu tespit edildiğinde 4915ve 5199 sayılı kanunlar gereği müdahaleleri yapılmakta olup, yine Genel Müdürlüğümüze bağlı Bursa ili Karacabey ilçesindeki Türkiye’nin ilk ve tek barınağı Ova Korusu  Celal Acar Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne nakli sağlanmaktadır.

Yine bilindiği gibi zorlu iklim şartlarında yaban hayatının devamına destek sağlanması amacıyla gerekli olan dönemlerde doğaya besinler bırakılarak yemleme çalışmaları şube müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır. 

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün görevleri arasında bulunan yaban hayatı yerleştirme çalışmaları, korumanın yanında tüketmeden yaşatmaya dikkat çekilmesi açısından çok değerli çalışmalardır. Balıkesir Şube Müdürlüğü olarak doğayla dost, topraklarının değerini bilen, dünyaya gelen tüm canlıların yaşam alanlarına saygı gösteren nesillerin yetişmesine küçük de olsa bir katkı sağlamak amaçlarımız arasındadır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

                                                                       ÖNDER BALIKÇI