Tarih: 20.08.2021 14:42

Kapsamlı e-Fatura Rehberi: Nedir, Nasıl Kesilir, Kimler Mükelleftir?

Facebook Twitter Linked-in

Ticari faaliyet gösteren, bir sektörde hizmet ve ürün satışı gerçekleştiren herkesin sattığı ürün ve hizmetlere yönelik fatura kesmesi ve gelirleri üzerinden devlete bir vergi ödemelidir. Fatura kesebilmek için ilk olarak işletmelerin bir vergi mükellefi olması gerekir. Vergi mükellefi olmak için ise ilk önce şirket kuruluşu gerçekleştirilir.  Şirket kuruluşunun ardından işletmeler belirli yöntemler ile fatura kesmeye başlar;

 

 

 

 

Genellikle işletmeler tarafından en çok tercih edilen yöntemlerdir. Fakat günümüzde birçok işletme hem kolay bir şekilde fatura kesmek hem de kestikleri faturaları hızlıca müşterilerine göndermek için e-fatura kesmeyi tercih etmektedir.

 

E-fatura hakkında bilgi almak isteyen kişiler için hazırladığımız Kapsamlı e-Fatura Rehberi: Nedir, Nasıl Kesilir, Kimler Mükelleftir adlı bu yazımızda sizlere e-fatura hakkında bilgi vereceğiz.

 

E-fatura Nedir?

 

Elektronik fatura ya da bilinen tabiriyle e-fatura, elektronik ortamlarda hazırlanan faturalara verilen isimdir. Kâğıt faturalar ile aynı işleve ve niteliklere sahip olan e-faturalar, resmi geçerliliği olan evraklardır.

 

GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığınca yürürlüğe sokulan e-faturaları kesen işletmelerin kâğıt fatura kesmesine gerek yoktur. E-fatura kesmek işletmelere birçok avantaj sağlamaktadır.

 

E-faturanın Avantajları

 

E-fatura kesmenin firmalara sağladığı avantajlar şunlardır;

 

 

 

 

 

 

 

Sizler de e-fatura kesmenin işletmelere bu avantajlardan yararlanmak ve çevreyi korumak istiyorsanız işletmeniz için e-faturaya geçmeyi göz önünde bulundurabilirsiniz.

 

E-fatura Nasıl Kesilir?

 

E-fatura kesmek isteyen kişilerin yanıt aradığı sorulardan biri de e-fatura nasıl kesilir sorusudur. E-fatura kesmek için işletmelerin kullanabileceği üç yöntem vardır.

 

 

 

 

e-fatura kesmek için kullanabileceğiniz yöntemlerdir.

 

 

 

 

E-fatura kesme yöntemleri sayesinde işletmeler otomatik ya  da manuel bir şekilde faturalarını oluşturabilmekte ve dijital ortamlarda tüketicilere göndererek masraflarını azaltabilmektedir.  Fakat e-fatura kesmek isteyen işletmeler Kamu Sertifikasyon Merkezine başvuru yaparak bir mali mühür almalıdır. Fakat kurduğunuz şirket türü şahıs şirketi olarak geçiyorsa e-imza alarak e-faturaya geçmeniz de mümkündür.

 

Kimler E-fatura Mükellefi Olmak Zorunda?

 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 19 Ekim 2019 tarihinde yayımlanan 509 sıra nolu Vergi usul kanunu çerçevesinde e-arşiv ve e-faturaya geçiş ile ilgili yeni zorunluluklar yürürlüğü girdi. Bu kanun sonrasında ticari faaliyet gösteren birçok işletmeler kimler e-fatura mükellefi olmak zorunda sorusuna yanıt aramaya başladı.

 

Gelin şimdi hep Kimler E-fatura Mükellefi Olmak Zorunda sorunuza bir göz atalım. E-fatura mükellefi olma zorunluluğu bulunan birçok işletme bulunmaktadır. Bunlar;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

e-fatura mükellefi olmak zorundadır.

 

E-fatura Başvurusu Yapmak

 

E-fatura kesmek isteyen işletmelerin ilk olarak başvuru yapması gerekmektedir. E-fatura başvuruları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen efatura.gov.tr sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvuruları yaparken işletmelerden;

 

 

 

 

 

 

 

Bilgileri doldurulmalıdır. Bunun bilgiler doldurulduktan ve başvuru yapıldıktan sonra başvurular GİB tarafından incelenecek ve uygun görülmesi durumunda şirketiniz e-fatura kesmeye başlayacaktır.

 

E-faturada Olması Gereken Bilgiler

 

E-fatura kesmek isteyen işletmelerin fatura keserken belirli bilgiler çerçevesinde faturalarını düzenlemesi gerekir. E-faturada bulunması gereken başlıca bilgiler şunlardır;

 

 

 

 

 

 

Gibi bilgiler e-faturada bulunması gereken bilgilerdir. Sizler de e-fatura keserken bunları göz önünde bulundurabilir ve faturalarınızı doğru bir şekilde kesebilirsiniz.

 

E-faturalarınızı Kolayca Kesin

 

E-ticaret sitelerini Ticimax e-ticaret alt yapıları ile hayata geçiren işletmeler, Ticimax alt yapıları içerisinde yer alan fatura yazdırma modülü sayesinde faturalarını hızlı bir şekilde yazdırmaktadır. Bununla beraber işletmeler e-fatura ve e-arşiv fatura kesme özelliğini de kullanarak zaman kazanmaktadır.

 

Ticimax demo talep formunu doldurarak e-ticaret alt yapılarını 15 gün boyunca deneyebilir ve deneme süresinin ardından e-ticarette Ticimax ile doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax´ı Instagram, Youtube, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarından takip edebilir ve e-ticaret ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —