Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği organizasyonunda temiz bir doğa, aydınlık bir gelecek için 20 Aralık Pazar günü ?Gün Dönümü Şenliği? düzenleniyor.
Yeni bir ?Gün Dönümü? yaklaşırken, 21 Aralık´tan sonra gündüzler uzayıp geceler kısalmaya başlayacak.
Uzun karanlık kış günleri artık geride kalırken, güneş doğayı daha çok ısıtıp ışıtacak. Gündüzler geceyi, aydınlık ise karanlığı yenecek. Yaşam canlanacak.
Asya, Avrupa, Amerika, Anadolu´da farklı inançlardan tüm dünya halkları ?Gün Dönümü?nü sevinçle karşılarken, gündüzün geceye galibiyetini coşkuyla kutlarmış. Birlikte yemekler yenilir, eğlenilir, hediyeler verilirmiş. Diğer halklarda olduğu gibi Orta Asya halklarının inançlarında Gün Dönümü´nün özel bir yeri varmış. Gün Dönümü kutlamalarında Hayat Ağacı olarak adlandırılan, kutsal sayılan Akçaçam´ın büyük önemi varmış. Toprağın derinliklerine kök salan Akçaçam, göğün en yükseklerine dallarını uzatırmış. Tanrı Ülgen, Hayat Ağacı´nın tepesinde oturur, gündüzle gecenin mücadelesini yönetirmiş. Ünlü bilim kadınımız Muazzez İlmiye Çığ´ın araştırmalarına göre Asya ve Ortadoğu Halklarının, bu kutlamalara ?Nardugan? adını verdiğini açıklayan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği yöneticileri, ?Gün Dönümü? nü kutlamak ve bölgedeki kısacık altın madeni projesine dikkatleri çekmek üzere böyle bir şenlik düzenlediklerini kaydetti.
Şenlikte sergi, takas, söyleşi, beden ritim atölyesi ve konserler yer alıyor. Şenlik, saat 11.00´de Dernek Merkezinde, Çocuklar İçin Resim Kursu Öğrencilerinin resim sergisi ve Alüminyum Rölyef Kursu öğrencilerinin rölyef sergisi açılışları ile başlayacak. Etkinlikler, takas masası kurulması ile devam edecek. İhtiyaç duyulmayan giysi, kitap, ev eşyası gibi ürünler, ihtiyaç duyulan ürünlerle değiş tokuş edilecek. Parayla yeni ürün satın almak yerine, mevcut ürünleri değerlendirme düşüncesi desteklenecek. Saat 12.00´de, ?Gönüllü Sadelik? başlığı altında Nebile Bayrak ile söyleşi, ardından da bedenleri ısıtmak ve zihinleri açmak için Hakan Gürbüz ile beden ritim atölyesi gerçekleştirilecek. Gündüz yapılacak etkinliklerin ardından, aynı gün akşam, Bayramiç´e bağlı Koşuburnu Köyü´nde bir konser yapılacak. Saat 19.00´da başlayacak olan konserde birbirinden kıymetli üç ayrı grup sahne alacak. Dernek üyelerinden Mecit Ünal, Yusuf Korkmaz ve Mustafa Korkmaz´dan oluşan ilk grup çeşitli yörelerden seçtikleri türküleri seslendirecek.
Ardından sahne alacak grup ise deyişler ve zeybeklerden oluşan eserler sunacak. Gruba Türkiye´nin önemli bağlama icracılarından Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Konservatuarı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Güray ile yine önemli bir bağlama icracısı, halk müziği derlemecisi ve besteci Ali Fuat Aydın bağlamalarıyla yer alıyor. Vokalde ise Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Konservatuarı öğrencileri Büşra Köroğlu ve Eser Ok eşlik ediyor.
Birbirinden coşkulu klasik ve popüler şarkılardan oluşan bir repertuvarla sahne alacak son grup ise Cümbüş Cemaat grubu. Gecenin soğuğunda açık alanda yakılacak ateşlerin başında gerçekleştirilecek olan konser, Koşuburnu Köyü için bir ilk olacak. Haber Merkezi