Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Kazdağlarında madencilik tartışıldı

Kazdağlarında madencilik tartışıldı

Kaz dağı ve Madra Belediyeler Birliği tarafından Kaz Dağları Ulusal Çalıştayı düzenlendi. Değişik illerden akademisyenlerin katıldığı çalıştayda Kaz Dağı ve yöresinde ki tarımsal gelirlerin altın madeni çıkartılmasından daha fazla olduğu...

Kaz dağı ve Madra Belediyeler Birliği tarafından "Kaz Dağları Ulusal Çalıştayı" düzenlendi. Değişik illerden akademisyenlerin katıldığı çalıştayda Kaz Dağı ve yöresinde ki tarımsal gelirlerin altın madeni çıkartılmasından daha fazla olduğu resmi verilerle sunuldu.
Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği hafta sonu Güre Saruhan Otel`de düzenlenen "Kaz Dağları Ulusal Çalıştayı" ile yeryüzünün en önemli ekosistemlerinin bulunduğu doğa harikası Kaz Dağları değerlendirildi. Çalıştayın açılışını yapan Birlik Başkanı ve Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, Balıkesir ve Çanakkale`de 24 belediyenin oluşturduğu birlik tarafından düzenlenen Kaz Dağları Ulusal Çalıştayı`nda yirmi yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünyada çevre sorunlarının büyük bir boyuta ulaştığını belirterek, "İnsanlık sanayileşme uğruna içinde yaşadığı dünyasını kendi elleri ile yok etmek üzeredir. Bu durum gerçekten vahimdir" dedi. Başkan İnceoğlu, Anadolu topraklarının madencilerin yatırım alanına dönüştüğüne de dikkat çekerek, "Bu durum bizleri çok kaygılandırmaktadır. Çevre ve kültür değerlerinin korunmasında sorumluluk üstlenmiş bulunan Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği olarak biz, benzer tehlikelerle karşı karşıya olan Madra Dağımız için de önümüzdeki sonbahar aylarında ayrı bir bilimsel toplantıyı planlamaktayız" dedi. Birlik Danışmanı Orman Yüksek Mühendisi Salih Sönmezışık tarafından Kaz Dağları`nı anlatan genel bir sunum yapıldı. Ardından 6 ayrı oturumda Kaz Dağları`nın yerbilimsel özellikleri, ekolojisi, doğal zenginlikleri, kültürü, tarım, ormancılık ve turizm potansiyeli ile madencilik faaliyetlerinin Kaz Dağları`na etkileri çalıştaya katılan 30 akademisyen tarafından bilimsel ve resmi verilerle geniş çaplı olarak ele alındı.
"Kaz Dağları`nın Doğal Zenginlikleri" konulu 2. oturumda konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nden Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Kaz Dağı ve çevresinde tarım ve altın madeni çıkartılmasının karşılaştırılmasını resmi verilerle sundu. Altının yüzde 85 oranında en çok mücevher yapımında kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Kenan Kaynaş, "Dünyada aldın yüzde 9 stok külçesi, yüzde 1 madeni para ve madalyon, yüzde1 dişçilik, yüzde 4 elektronik sanayi, yüzde 85 mücevherat olarak kullanılıyor. Bugüne kadar çıkarılmış ve insanoğlunun elinde bulunan 200 bin ton altın sadece teknik amaçlı kullanıldığında geri dönüşümsüz olarak bin 600 yıl, geri dönüşüm uygulandığında sonsuza dek yetecek miktarda. Altın madenciliği, başta arsenik olmak üzere hava ve suya geçen ağır metal kirliliğiyle tüm canlıların etkilenimi ve doğal su kaynaklarını yok ediyor. 1 ton kayaç için 3 ton su gerekiyor" dedi. Prof. Dr. Kaynaş, Çanakkale ve Balıkesir`in toplam yıllık tarımsal üretim değerinin 6 milyar 983 bin dolar olduğunu ifade etti. Kaz dağı yöresinin altın rezervinin işletme ömrü olan 10-12 yıl içinde yüzde 4 pay ve 800 dolar/onsa  hesabıyla ülke ekonomisine katkısının 10 milyar dolar olduğunu söyledi. Prof. Kaynaş, Altından bir defa da elde edilecek parasal değer tarımsal üretimden kazanılacak bir yıllık kazancı ancak karşılıyor" dedi. Çalıştayda diğer konuşmacılarda altın madenciliği uğruna tarım yapılacak toprak kalmayacağı, yöredeki sukarın kullanılamaz hale geleceği, yaşayan tüm canlıların olumsuz etkileneceği yönünde uyarılarda bulundular. Çalıştay süresince Prof. Dr. Aydın Uğurlu`nun "Çarpana ve dar Dokuma" sergisi katılımcıların beğenisine sunulurken, Yazar ve Mimar Cengiz Bektaş ile Yazar Bergama eski Belediye Başkanı Sefa taşkın kitaplarını imzaladılar.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı