Erdek sınırları içinde, Düzler Mahallesi´nde yer alan Kyzikos ören yerindeki 2015 yılı kazıları sürüyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Koçhan, bu yılki kazılarda altı kişiden oluşan kazı ekibinde ayrıca 18 öğrenci ve 18 işçinin çalışacağını belirtirken, şunları söyledi:
?Bu yılki kazılarımız, 23 Temmuz´da başladı. Bakanlık ödeneğimizin dışında eğer ek paralar ve sponsorlar bulabilirsek, kazı çalışmalarımızı 20 Eylül´e kadar sürdürmek istiyoruz. Bu yıl çalışmalarımız, geçen yıl olduğu gibi yine Hadrianus Tapınağı´nın batı sınırında sürecek. Batı sınırlarını ortaya çıkarma, ayrıca bu bölgedeki geç dönem yapılarını belirleme ve tapınağı tanıma çalışmalarımızı bu yıl da sürdü receğiz. 2006 yılından beri baş kanlığımda süren kazı çalışmaları kapsamında, tapınağın, 116 metre 23 santimlik boyunu, 70 metrelik genişliğini, kaidesini ve sütun altlıklarını biz bulduk.
O tarihe kadar tapınağın, sadece Korint tarzında yapıldığı biliniyordu. Bu arada, 2013 yılında, dünyanın tam olarak ilk sütun başlığını da biz, Kyzikos´ta çıkararak dünya kültür mirasına kazandırdık. Bu sütun başlığı 2,5 metre boyunda bulunuyor. Tapınağın kiremitlerinin bile mermerden yapıldığını da biz belirledik. Ona benzer gösterilen Lübnan´daki Balbek tapınağının sütun başlığının boyu ise 2.40 metre civarında. Yine o dönemin en değerli parası da Kyzikos parasıydı. Hâlen bu bölgeden çıkan Kyzikos sikkelerinin arkeolojik değeri çok büyük.?
Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi olarak Ömer Kalın´ın görev yaptığı bu yılki Kyzikos kazılarında yine Hadrianus Tapınağı üzerindeki çalışmalarını sürdüreceklerini vurgularken, kendilerine verilen destek nedeniyle Erdek Kaymakamlığı ve Erdek Belediye Başkanlığına teşekkür eden Doç. Dr. Koçhan, şöyle konuştu:
?Hadrianus Tapınağı gibi o dönemin en büyük yapıtının yer aldığı Kyzikos gibi çok geniş bir alanda, çok kısıtlı olanaklarla arkeolojik kazı yapmak çok zor. Bu nedenle 2006 yılından beri de gerçekleştirdiğimiz kazılarda aldığımız yol hiç de az sayılmaz. Ülkemizde üç yerdeki ören yerlerinde amfitiyatro yer alıyor. Bunların başında Kyzikos, Bergama ve Adana geliyor. Ancak dönemin en sağlam amfitiyatronun ise Kyzikos´ta bulunduğu biliniyor. Tabii, bu olanaklarla Kyzikos kazılarının 3-5 yılda bitmesini beklemek hayâlden öteye geçmez. Benim başkanlığımdaki kazılar henüz 10 yıl içinde bulunuyor. Burası bir höyük değil. Efes kazılarının bile 200 yıldır hâlen sürdüğünü düşünürseniz, daha önümüzde çok yol bulunduğunu anlarsınız.?
Erdek sınırları içindeki Kyzikos´ta ilk kazı çalışmaları, 1988-1997 yılları arasında, Prof. Dr. Abdullah Yaylalı başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirildikten sonra ödenek yetersizliği nedeniyle kazılara 2006 yılına kadar ara verilmişti. Doç. Dr. Nurettin Koçhan başkanlığındaki ekip tarafından, kazılara 2006 yılında yeniden başlanmıştı.
Haber : Ö. Balıkçı-T. Ertan