Kendi işinin patronu olmak isteyenlere müjde

Kendi işinin patronu olmak isteyenlere müjde

KOSGEB, iş bittikten sonra verdiği 50 bin liralık hibenin koşullarını değiştirdi.

KOSGEB, iş bittikten sonra verdiği 50 bin liralık hibenin koşullarını değiştirdi. Artık, KOSGEB´de kurul karar verirse projesi kabul edilenlere ön ödeme yapılacak.
SSK´sı olmayacak
Kafasında bir iş fikri olan herkes sermaye desteği bulup kendi işini kurmak ve patron olmak istiyor. Hükümet de bu anlamda kesenin ağzını açtı. İş kurmak isteyen kim varsa bu desteklerden Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla faydalanabilecek. Destekten faydalanmak için başka bir işyerinde SSK´lı çalışmamak ve şirket sahibi olmamak gerekiyor.
150 bin liraya kadar
KOSGEB desteğinin amacı, çalışmayan ve işyeri sahibi olmayan kişileri ekonomiye kazandırmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek. Bunun için 50 bin liraya kadar hibe (karşılıksız para) ve 100 bin liraya kadar da faizsiz kredi veriyor. Bu desteği almak geçtiğimiz yıllarda bir hayli zordu. Çünkü, iş fikri kabul edilenlerden önce kendi parasıyla işini kurması ve harcamaları yapması isteniyordu. KOSGEB geri ödemeyi sonra yapıyordu.
1 Şubat 2018´den itibaren
Ancak ödeme konusunda yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre; artık kendi işini kuracak kişi KOSGEB´e müracaat edip fikrini kabul ettirirse ön ödeme alabilecek. 1 Şubat´tan itibaren girişimcilik eğitimlerini tamamlayıp sertifikasını alanlar ve projesi onaylananlar işletmelerini açmadan önce ön ödeme için KOSGEB´e müracaat edecek.
Teminat istenecek
Ön ödeme başvurusunu KOSGEB Kurul´u değerlendirecek. Kurul, başvuruyu olumlu bulursa 1 ay içinde projenin toplam tutarının % 50´si kadar ödeme yapacak. Ancak, burada girişimcinin aldığı parayla sunduğu projeyi hayata geçireceğini ispatlayacak bir teminat vermesi istenecek. Bir başka ifadeyle projesi onaylanıp, teminatı da gösteren KOSGEB´den peşin para almış olacak.
81 ilin tamamında var
32 saatlik girişimcilik eğitimiyle sertifikasını alanlar KOSGEB´e başvuru yapabilir. KOSGEB, 81 ilde faaliyet gösteriyor. Yani tüm illerde şubesi, temsilciliği ve müdürlüğü var. İster köyde yaşayın ister kasaba veya ilçede başvuru yapacağınız yer KOSGEB şubeleri olacak. Peki şubeler nerede? Bunun cevabını ?444 1 567´ no´lu KOSGEB Çağrı Merkezi´ni arayarak veya ?kosgeb.gov.tr´ internet adresini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.
Haber Merkezi