Kent plancısı ve Bandırma Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Yalçın Cömert, 1999 Körfez depreminden sonra yeni çıkan yönetmeliğe göre yapılan binaların da yeterince denetlenmediğine dikkati çekti.
Kahramanmaraş merkezli olup, 10 ilde büyük yıkımlara yol açan, binlerce vatandaşımızın yaşamlarını yitirdiği, binlerce vatandaşımızın yaralandığı depremin acısını yaşadığını belirten Cömert, yeni yönetmeliğe göre yapılan binalarda da ciddi denetim eksikliği olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:
“Uzun yıllardır müteahhitlik yaptım. 4 yıldır yapmıyorum. Müteahhitlik bir meslek değil. 1999 yılından sonra çıkan yönetmelik doğrultusunda yapılan binalarda denetim, ne yazık ki, sadece beton örneği alınarak yapılıyor. Bu çok eksik bir uygulamadır. Oysa yapılan binaların, ince inşaat sırasında da çok iyi denetlenmesi gerekir ama bunun yapıldığını söyleyemem.”
İMAR AFFI OLMAMALI
Devletin, ülkemizde 1983 yılından beri imar affı çıkarmasının yanlışlığının altını çizen Cömert, şunları söyledi:
“Bir türlü kural ve yönetmelikler ülkesi olamadık. Vatandaşlar, Nasıl olsa imar affı çıkar’ diye dere yataklarına bile ev yapıyorlar. Önümüzde seçim olmasa belik yine bir imar affı gelebilirdi. Şimdi ne olur bilmiyorum. Bu konuda benim önerim şudur. İmar affı, sadece kentsel dönüşüm yapılırken binalar için geçerli olsun.”
BANDIRMA DA DEPREME ÇOK HAZIRLIKSIZ
Bandırma’nın da depreme çok hazırlıksız olduğuna dikkati çeken Cömert, şunları aktardı:
“Son yaşadığımız deprem Bandırma ve yöresinde olsa ne yapardık bilmem. Çünkü çok hazırlıksızız. Bandırma Belediyesi’nde deprem komisyonu var ama AFAD, kendisinden izinsiz hiçbir çalışmaya izin vermiyor. Bandırma’daki binaların büyük bölümü bitişik nizam ve yapı kalitesi açısından genelde kötü. Bandırma olarak depreme karşı ciddi hiçbir hazırlığımız yok. Varsa da ben bilmiyorum. Oysa Bandırma, fayların geçtiği veya yakın olduğu bir kent.”
ÖNDER BALIKÇI