,
Kapıdağ’da görülen ve kestane ağaçlarını kurutan gal arısıyla mücadele için laboratuvar ortamında üretilen böcekler Erdek’te doğaya bırakıldı. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından doğaya binlerce böcek salındı.
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, kestane ağaçlarının sağlığını tehdit eden "Kestane Gal Arısı" zararlısına karşı biyolojik mücadele başlattı. Bu çalışma kapsamında, Erdek’e kestane ormanlarında "Torymus Sinensis" olarak bilinen faydalı arı salındı.
Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü'nde görevli uzman ekiplerin titiz çalışmaları sonucunda, laboratuvar koşullarında çoğaltılan Torymus Sinensis arıları, Kestane Gal Arısının doğal düşmanı olarak zararı kontrol altına almada önemli bir rol oynayacak. Bu biyolojik mücadelenin, bölgedeki diğer kestane ormanlarına da yayılması planlanıyor.
Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, biyolojik mücadele yöntemlerinin çevre dostu ve sürdürülebilir olması nedeniyle bu tip yöntemlere ağırlık verdiklerini belirtti.
Önümüzdeki süreçte, bölgedeki tüm kestane ormanlarına faydalı arıların yerleştirilmesi ve bu zararlıya karşı mücadelenin genişletilmesi hedefleniyor. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, bu tür biyolojik müdahalelerle doğanın dengesini korumaya ve biyoçeşitliliği artırmaya devam edeceğini aktardı.
Haber: Tuncay Ertan