Tarih: 02.11.2013 00:00

Kiralama işlemlerinde gider pusulası düzenlenmesi zorunlu değil

Facebook Twitter Linked-in

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Sedat Ülgay, işyerleri için kira ödemesi yapan mükellefler gider pusulası düzenleyecekler mi? sorusunu detaylı bir şekilde açıkladı.
SMMM Sedat Ülgay, Gider Pusulası düzenleme mecburiyetinin Vergi Usul Kanunun 234. maddesinde belirtildiğini hatırlatıp, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak mecburiyetinde olan Serbest Meslek erbabı ve çiftçiler, vergiden muaf olan esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları mallar için gider pusulası düzenlemek zorunda olduğunu söyledi.    
Gelir Vergisi Kanunu`nun 9. maddesinde vergiden muaf olan esnaf tanımı açıklanmıştır. Gayrimenkulünü işyeri olarak kiraya vermek Gelir Vergisi Kanunun 9. maddesi kapsamına girmemektedir şeklinde konuşan Ülgay, "Kira geliri elde edenler Gelir Vergisi Kanunun 70. maddesinde belirtildiği gibi "Gayrimenkul sermaye iradi mükellefleridir." Kira geliri elde eden mükellefler G.V.K.`nunun 9.uncu maddesine göre vergiden muaf esnaf kapsamına girmemektedir. Diğer bir deyişle kira geliri elde edenler vergiden muaf esnaf değillerdir. Bu nedenle kiralama işlemlerinde gider pusulası düzenlenmesi zorunlu değildir." dedi.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Sedat Ülgay, konuyla ilgili yaptığı açıklamanın devamında şu bilgileri verdi: "Vergi Usul Kanunun mükerrer 257. maddesinin 1 No`lu bendi hükmünde Maliye Bakanlığı`na mükellef ve esnaf grupları itibariyle V.U.K.`na göre tutulmakta olan defter ve belgeler ile bunlara ilaveten tutulmasını ve düzenlenmesini uygun gördüğü defter ve belgelerin mahiyet, şekil ve ihtiva etmesi zorunlu bilileri belirlemeye, bunlarda değişiklik yapmaya yetki verilmiştir. Ancak Maliye Bakanlığı bugüne kadar yukarıda açıklandığı şekilde yapılan kiralama işlemlerinde gider pusulası düzenlenmesi zorunluluğu getirmemiş ve bu yetki çerçevesinde düzenlenen tebliğlerin hiçbirinde de bu işlemlerde gider pusulası düzenleneceği açıklanmamıştır. Başka bir ifade ile iş yeri kiralama işlemlerinde gider pusulası düzenleme zorunluluğu yoktur. Vergi Usul Kanununda düzenlenmesi zorunlu olmayan tebliğlerde de düzenlenme zorunluluğu getirilmeyen bu işlemlerde V.U.K. da belirtilen belge düzenleme ile ilgili cezaların uygulanması mümkün değildir. Bu şekilde ceza uygulanması yasalara aykırı olacaktır. Yine Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesinin 2 No`lu bendi hükmü ile Maliye Bakanlığı mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka ve benzeri finans kurumları veya posta idarecilerince düzenlenen belgelerle teşvik etmeleri zorunluluğunu getirmeye ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulanmaya ilişkin usul ve esaslarını belirtmeye yetkili kılınmıştır. Maliye Bakanlığı bu yetkisini kullanmış ve 268 No`lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile işyeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak tahsilat ve ödemelerin banka veya posta idarecilerince düzenlenen belgelerle teşviki zorunlu hale getirilmiştir. Buna göre; Konutlarda her bir konut için aylık 500 TL ve üzerindeki kira gelirleri ile işyerlerinde işyerini kiraya verenlerin meblağ ne olursa olsun kira bedellerinin kiracılar tarafından bankaya veya posta idaresine yatırılması zorunludur. Ancak mükelleflerce; Hiçbir konut için aylık tutarı 500 TL nin altındaki konut kira geliri ile mahkeme ve icra yoluyla yapılan konut ve işyeri gelirlerine ait tahsilatlar Tebliğle getirilen zorunluluk kapsamında değildir. Yine Vergi Usul Kanununun 242. maddesinde ticari işletmelerin kanunda özel olarak düzenlenenler dışında kalan ve bir hüküm ifade eden veya gerektiğinde delil olarak kullanılan mukavelename, taahhütname, kefaletname, mahkeme ilamları, karar örnekleri, vergi makbuzu gibi evrakları muhafaza etmek zorunda olduğu belirtilmiştir. Vergi Usul Kanununun 134. maddesi gereğince yapılan vergi incelemelerinde vergi yönetimince banka dekontları dahil olarak kabul edilmektedir."  



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —