Bugün, 7 Aralık 2024 Cumartesi

Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Kocaman: Bu yıl çinekop, lüfer ve palamuttan umutluyuz

Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Kocaman: Bu yıl çinekop, lüfer ve palamuttan umutluyuz

Kocaman Balıkçılık İthalat ve İthalat ve İhracat Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, 2012 yılı cirolarının 17 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. İçinde

Kocaman Balıkçılık İthalat ve İthalat ve İhracat Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, 2012 yılı cirolarının 17 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. İçinde bulunduğumuz 2013 yılı sonunda bu cirolarını yüzde 10 arttırmayı hedeflediklerini vurgulayan Kocaman, şunları söyledi:
"3013 yılını ilk altı aylık sürecinde bu hedefimize ilerlediğimizi gördük. Yine, geçen yılki ihracatımızı da % 10-15 arttırmaya çalışacağız. Bu arada kara ve deniz salyangozu, göl gümüşü, kurbağa ve marina hamsi üretimimiz sürüyor. 2013 yılının bizim açımızdan en önemli yeniliği, yeni pazarlara yönelmemizdir. Bu yeniliklerin başında, göl gümüşünün, Kuzey Amerika ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç etmemiz geliyor. Avrupa Birliği ülkelerinde görülen ekonomik krize karşın Kuzey Amerika ve Uzakdoğu ülkelerine göl gümüşü ihracatımızı önemsiyoruz.
Akua Kocaman Şirketi`nde de orkinos avı döneminin sora erdiğini belirten Osman Kocaman, bu şirketin 2012 yılı cirosunun da 16 milyon dolar civarında olduğunu vurgularken, kurbağa ve salyangoz ihracatları hakkında da bilgi verdi. İtalya ve Fransa`ya kurbağa, Fransa`ya ise kara salyangozu ihracatlarının sürdüğüne işaret eden Kocaman, şöyle konuştu:
"110 kişinin çalıştığı Bandırma`daki tesislerimizde yarı mamul olarak ürettiğimiz salyangozu, 90 kişinin çalıştığı Bilecik`teki tesislerimizde tereyağlı olarak işleyip, yemek durumuna getiriyoruz. 2012 yılında 300 ton kurbağa ihraç ettik. Bunun parasal değeri 2,5 milyon dolardır. Yine 2012`de, 5,5 milyon dolarlık kara salyangozu ihraç ettik."
Çinekop, lüfer ve palamuttan umutlu
Önümüzdeki avlanma döneminde çinekop, lüfer ve palamut avcılığından umutlu olduğunun altını çizen Kocaman, beklentilerini şöyle dile getirdi:
"Bu balıklardan umutlu olmamın nedeni, ilkbahar ve yaz aylarında, Karadeniz`de bu balıkların havyar dönemlerinde belirgin bir artış gözlemlememizdir. Eğer bu doğal ortam ve koşullar sürerse, çinekop, lüfer ve palamutta verimli bir sezon bekliyoruz. Hamsi, önümüzdeki dönemde bizim için bir soru işaretidir. Hamsinin verimli olup olmayacağını zaman gösterecek. Sardalyeden ise umutsuzuz. Bunun en önemli nedeni orkinos balığındaki avlanma kısıtlamasıdır. Çünkü orkinoslar, sardalye balığı için çok parçalayıcı ve yok edici bir nitelik taşımaktadır. Akdeniz`de orkinos popülasyonu çok artmış olup, bu balığın avlanma kotası mutlaka arttırılmalıdır. Çünkü sardalye ve hamsi gibi balıklar, dar gelirli vatandaşlar için ucuz bir gıdadır. Bu nedenle hâlen Akdeniz`de 13 bin ton olan orkinos kotası, en az iki misli arttırılmalıdır. Şu anda Akdeniz`de, 250 bin ton canlı orkinos stoku bulunmaktadır."
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15 ° / 9.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 15.6 ° / 10.2 ° false
  • Pazartesi 18.6 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı