Tarih: 05.08.2024 22:48

Kocaman’dan değerlendirme: “Hamsi avına kota doğru bir karardır”

Facebook Twitter Linked-in

Kocaman Balıkçılık İhracat ve İthalat Ticaret A.Ş.” Genel Müdürü Osman Kocaman, “Hamsi avına kota getirilmesi doğru bir karardır” dedi.

Kocaman, şu açıklamayı yaptı:

“Tarım Bakanlığı, bu yıl hamsi avına kota getiriyor.

Hamsi avına kota getirilmesi geç kalmış olmakla birlikte çok doğru bir karardır. Tüm emeği geçenleri kutluyorum.

Son yıllarda sürekli avlanan hamsi miktarının azalması ve av sezonunun kısalması, halkımızın adeta kuru fasulyesi olan, en çok avlanan ve en çok tüketilen bu balığımızın sürekli risk altında bulunduğunun göstergesidir. Bu nedenle hamsi avcılığına kota getirilmesi kararını çok doğru buluyorum. Bu kota, teknelere adil şekilde hem metre boyuna, hem de geçmiş yıllardaki performansına göre dağıtılmalı, küçük gırgırları mağdur edeceği için olimpik kota uygulanmamalıdır.

Kota uygulaması kadar gerekli olan diğer bir uygulama da yedek motorların, yani balık taşıyıcı teknelerin kaldırılması olmalıdır. Aşırı avcılığın ve kota sisteminin sağlıklı kontrol edilebilmesi için yedek motor uygulaması kaldırılmalıdır. Her tekne, taşıyabileceği kadar balık tutabilmelidir. Zaten bu uygulama bizden başka da hiçbir ülkede yoktur.

Yeni balık sezonumuzun tüm balıkçılık sektörüne ve ülkemize hayırlı ve bol bereketli olmasını dilerim.

Bu zengin, doğal protein kaynağımızın sürdürülebilir avcılık yöntemleriyle yapılmasına sektörün tüm paylaşanlarıyla destek vermeliyiz.

Geçmişte Akdeniz’de uygulanan orkinos kotası nasıl bu türün stoklarının çoğalmasını sağladıysa aynı uygulama ile denizlerimizde hamsi stoklarının da canlanacağından hiç şüphemiz yoktur.

Genç nesillerin sağlıklı beslenebilmesi için en ekonomik protein kaynağı olan hamsi balığını çoğaltmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak hepimizin görevidir.”

Önder BALIKÇI 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —