Tarih: 25.06.2012 00:00
Konaklama Sektöründe Çalışma Koşulları Tartışıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, konaklama sektöründe işverenlerin çalışanlara fazla mesai yaptırdığını, çalışanların ücretlerinin farklı gösterildiğini, gerçek ücret ile işçilerin aldığı ücretlerin farklı olduğunu söyledi. Ata, önceliklerinin cezalandırmak değil, bilgilendirip eğitim vermek olduğunu, ancak bu durumların tespit edilmesi halinde ağır yaptırımlar uygulandığını, işverenlerin cezalandırıldığını kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Başkanlığı tarafından Balıkesir`de düzenlediği toplantıda, `konaklama` sektöründe çalışma koşullarının iyileştirilmesine ve sosyal tarafların bilinçlendirilmesine yönelik bilgiler verildi.
Otel Basri`deki toplantıya Vali Yardımcısı Ayhan Çiftarslan, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Öztozlu, İşkur İl Müdürü Nazım Balcı, İş Teftiş Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, Balıkesir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı R. Onur Yılmaz, BAİKAD başkanı Nurbin Tüfekçioğlu ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Başkanı Yaşar Ata, önceliklerinin cezalandırmak olmadığını, eğitim verip bilgilendirmek istediklerini, ancak bun rağmen ısrar eden işverenleri gerektiği gibi cezalandıracaklarını söyledi. "Amacımız üzüm yemek, bağcı dövmek değil" diyen Yaşar Ata, şu ifadeleri kullandı:
"Bu toplantılarda işverenlerle birlikte karşılıklı sorunları dinliyor ve bunların çözüm yollarını arıyoruz. Eylül, Ekim, Kasım aylarında da bu yapmış olduğumuz teftişlerin sonuçlarına bakıp gereken yaptırımlarda bulunacak, cezaları uygulayacağız. Sahadaki bu uygulamamızdan işveren, işveren temsilcileri ve çalışanlar çok memnun. Biz daha önce ilk etapta cezalandırıcıydık, şimdi cezalandırıcı değil, önleyici teftişe önem veriyoruz. Önce haberdar ediyor ve bilgilendiriyoruz sonra sahaya çıkıp kontrol ediyoruz. Ama yapmamakta ısrar edenleri haksız rekabetin de önlenmesi adına cezalandırıyoruz. Konaklama sektöründe fazla mesai yaptırılıyor. Ücretler farklı gösteriliyor, gerçek ücretle alınan ücret farklı. Ayrıca ücretleri bankaya yatırmakta sıkıntılar olabiliyor. Bunun dışında sektörde pek sıkıntı yok. Biz karşımıza yabancı çıkar diye umuyorduk ancak 4 tane yabancı çıktı, buna sevindik. Verdiğimiz 3 aylık süre zarfında bunları yerine getirmesini işverenden istiyoruz. Ücret farklarının ödenmesi, fazla measiiların ödenmesi gibi. Bu uygulamaların sonucunda işçilere bayağı bir ödeme yapıldığı, taraflar hoşnut. İşçilerin derdini, dilek ve temennilerini bire bir görüşerek dinliyoruz. Aldığımız ifadeler gizlidtir, bizde saklı. Kimseye verilmeden işçilerden aldığımız bilgiler bizde kanaat oluşturuyor. Evrak bazında da baktığımızda gerçek durum zaten ortaya çıkıyor. İşverenleri öncelikle eğitiyoruz, sonuç alınmaz ise cezalandırıyoruz. Çalışma Bakanlığı olarak bundan sonra teftiş sistemiz değişti, proaktif teftişe geçtik. Yani sahada cezalandırıcı değil öncelikle önlemeye yönelik denetim ve bilgilendirme yapıyoruz. İşverenlerimiz her an bizi arayıp bilgilendirme için talepte bulunabilirler, biz her zaman yardıma hazırız, telefonla da arayabilirler. Biz işverenlerimizin hiçbir zaman cezaya maruz kalmasını istemeyiz. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Ceza en son düşünce. İşverenler ile çözüm aşamasında birlikte çalışırsak kendi yararlarına olacaktır. Biz istiyoruz ki işçisinin ücretini, fazla mesaisini, iznini zamanında ödesinler."
Yeni teftiş vizyonu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, yeni teftiş vizyonu olarak iş teftişinin önleyici yani proaktif olma özelliğini benimsedi. İş teftişinde proakifliğin ön plana çıkarılarak, çalışma hayatının tüm tarafları ile işbirliği ve tarafların bilgilendirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda belirlenen sektörler veya alanlardaki farklı riskler önceden saptanarak, söz konusu sektörde faaliyet yürüten işyerlerinin büyük bölümünde, tespit edilen risk gruplarına uygun denetimlerin yapılması amaçlanıyor.
İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı, şikayetlerin azalmasını sağlamaya yönelik olarak, "Konaklama Sektöründe Çalışma Koşullarının İyileştirilmesine ve Sosyal Tarafların Bilinçlendirilmesine Yönelik Teftiş Programı" çerçevesinde konaklama sektörüne dönük teftişler planladı. İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı`nın bu planlaması doğrultusunda 2012 yılı Şubat ayından itibaren Bursa, Balıkesir ve Çanakkale illerinde konaklama sektöründe faaliyet gösteren otel işyerleri denetlendi. Denetimlerle genel olarak, haksız işten çıkarmaların önlenmesi, kayıt dışılığın önlenmesi, çalışma saatlerinin kanuni limitler içine alınması, fazla çalışma yapılması durumlarında kanuni limitlerin aşılmaması ve işçilerin fazla çalışma ücretlerinin ödenmesi, çalışanlara yıllık ücretli izinlerinin kanuni süreler içinde kullandırılması, ulusal bayram veya genel tatil çalışması durumlarında ücretlerin yasa hükümleri gereğince ödenmesi, ücretlerin tam olarak ödenmesi, ödenen ücretlerle kayıtlara intikal ettirilen ücretlerin aynı olmasının sağlanması, genç ve çocuk işçi istihdamındaki aksaklıkların giderilmesi, muvazaalı alt-asıl işveren ilişkilerine son verilmesi, yasa dışı yabancı uyruklu istihdamının yasallaştırılması, eşitlik ilkesine aykırı uygulamaların ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
Diğer taraftan tespit edilen bu eksiklikleri en aza indirmek adına çalışma hayatının asli unsurları olan işçi ve işverenleri bilgilendirmek üzere, İş Teftiş Bursa Grup Başkanlığı olarak teftişe alınan 130 otel işyerinde ve bu iş yerlerindeki alt işverenler nezdinde yürütülen teftiş faaliyeti sürecinde yaklaşık 4 bin 254 çalışana yönelik bilgilendirme toplantılarının yapıldı; Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB), Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD), Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Odaları, Balıkesir İş Kadınları Derneği (BAİKAD), Sanayi ve Ticaret Odaları ile yapılan işbirliği doğrultusunda; 19 ila 27 Haziran tarihleri arasında Çanakkale Akol Otel, Balıkesir Basri Otel ve Bursa Hayat Lokantası toplantı salonunda işveren, işveren vekili ve işyeri yöneticilerine yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlendi.
İş müfettişlerinin bu faaliyetlerinin ülkede iş hayatına dair noksanlıkları daha da azaltması bekleniyor. Daha etkin bir iş denetimi için işçiler, işverenler, sendikalar ve konfederasyonlar, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve hatta basın-yayın kuruluşları dahil tüm tarafların çalışma yaşamının sorunlarına sahip çıkması gerektiği, bunun yolunun ise topyekün bir anlayış değişikliğinden geçtiği vurgulandı. Ülkenin ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesinin bir yönü ile de çalışma barışı ile ilintili olduğuna vurgu yapılan İş Teftiş Kurulu Bursa Grup Başkanlığı`nın açıklamasında, "Bu barışın sağlanmasının yolu da işçi ve işveren kesiminin bilinçlenerek sosyal sorumluluk duygusunun zihinlere yerleşmesidir. Biz İş Müfettişleri olarak tüm gayretimizle bunun mücadelesini vermeye devam etmekteyiz. Yapılacak bilgilendirme toplantıları sonrasında ilk bölüm teftişlerde tespit edilen noksanlıkların giderilip giderilmediğinin saptanması amacıyla 2012 Ağustos ayından itibaren kontrollere başlanılacak olup tüm bu çalışmalara rağmen eksikliklerini yerine getirmeyenler hakkında kanuni yaptırımların uygulanması söz konusu olacaktır" denildi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —