Körüklü Çizme ustasının eşyaları müzede

Körüklü Çizme ustasının eşyaları müzede

Havran'da, uzun yıllar körüklü çizme ustalığı yapan Mustafa Gündüztekin'in eşyaları artık müzede.

Havran’da, uzun yıllar körüklü çizme ustalığı yapan Mustafa Gündüztekin’in eşyaları artık müzede.
Havran ilçesinde baba mesleğini bir asırdır sürdüren ve geçtiğimiz yıl yaşamını kaybeden körüklü çizme ustası aynı zamanda Havran Eski Musiki Cemiyet Başkanı Mustafa Gündüztekin’in tarihi malzemeleri Hocazade Konağında ki müzede sergilenecek.
Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, “Mustafa Gündüztekin`i hem yeni nesil tanıyacak hem de tarihin en eski mesleği körüklü çizmenin nasıl yapıldığını öğrenecek” dedi.
Havran`da tek körüklü çizme ustasının eşyalarını aile fertlerinden alarak, Havran Belediye Başkanlığına teslim edildiğini söyleyen Başkan Ersoy, “Gündüztekin’in tüm eşyalarını Çanakkale Savaşı Kahramanı Havranlı Kocaseyit’in Anıt Heykelinin bulunduğu Havran Hocazade Konağında ki müzede sergilenecek” diye konuştu.
Ersoy: “Gündüztekin ailesi ile emek veren herkese teşekkürler”
“Havran`lı olup, Havran dışında yaşayan dostlar ilk olarak gittiğimiz yer Mustafa Gündüztekin`in işyeri olurdu” şeklinde konuşan İstanbul Havran`lılar Derneği Başkanı Haldun Yeşilcan’da “Rahmetlinin cenazesinde dostlarımızla birlikte bu işyerinin kapısı kapanmasın diye hemfikir olduk. Ancak bunu gerçekleştiremedik. En azından tarihi eşyalarının değerlendirilmesi ve Havran’daki müzede halka sunulması bizleri çok mutlu etti. Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy’a teşekkür ediyoruz” dedi.
Gündüztekin’in müzede sergilenen işyeri malzemeleri
Havran İlçesi Cumhuriyet Caddesinde küçük bir dükkân içeriye giren az miktarda giren ışık gündüz elektrik yakmayı gerektirecek kadar yetersiz. Kapının girişinde büyükçe iki dikiş makinesi, duvarlarda birçok siyah beyaz fotoğraflar içinde Atatürk posterleri, Kuvayı Milliyenin ve Atina`ya esir giden Edremit Körfezli ve Havran`lı eski iş adamları ve eşrafının fotoğrafları. Eski yıllardan kalma deve güreşleri takvimleri, Beşiktaşspor Kulübünün ve oyuncularının fotoğrafları, tozlu raflarda el yapımı ayakkabılar, eki antika sayılabilecek koltuklar ve yanmayan küçük bir soba… Bu küçük mekânda duvardan duvara uzanan bir koltuk ve küçük sandaletler, karşısında ayakkabı tamir tezgâhı ve iki tarihi tamir makinesi. Masanın arka tarafında kalan bölüm oldukça dar ve iş malzemeleri bulunuyor. Ayakkabı tamir tezgâhının üzeri, kösele parçaları, boyalar, yapıştırıcılar, çekiçler ve birçok tamir aletiyle dolu.
66 yaşındaki Mustafa Gündüztekin bir asırlık babası Selanik göçmeni ve Atatürk’ün sünnet arkadaşı Salih ustadan kalma mesleğini yürüttüğü belirtildi.
Haber : Enver Dolgun