Koyunculuk Araştırma´da projeler yürüyor

Koyunculuk Araştırma´da projeler yürüyor

1943 yılında kurulan Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık konularında temel ve stratejik araştırmalar yaparak, hayvanlardan elde edilen verimlerin ıslahı, yetiştirme yöntemlerinin geliştirilmesinin yanında so

Enstitünün görev bölgesini, küçükbaş hayvancılık ve manda yetiştiriciliği konularında tüm Türkiye, su ürünleri araştırmalarında ise Ege Denizi, Marmara Denizi ve bu bölgelerdeki iç sular oluşturuyor. Hâlen 51 memur ve 95 işçi olmak üzere toplam 146 personelin görev yaptığı kurumda, araştırma personeli olarak 8 kişi doktora, 22 kişi yüksek lisans ve 2 kişi lisan eğitimi görüyor. Enstitünün toplam 20.296 dekarlık arazisinin tapusu, Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi adına tescilli bulunuyor. Bu arazinin 14.777 dekarına fiğ, yonca, korunga, mısır, arpa ve buğday ekilmiş olup, 2.939 dekarı meralık, 1.400 dekarı ormanlık ve ağaçlık alan, 1.180 dekarı ise binalar ve yollardan oluşuyor.
Kurumda hâlen 8 ırk ve genotipten oluşan 2.583 baş koyun, Sanen ve melezlerinden oluşan 196 baş keçi, 242 baş boz ırk sığır, Anadolu Mandası ve melezlerinden oluşan 292 baş manda bulunuyor. Doğumların tamamlanmasıyla birlikte bu rakam 4 bin başın üstüne çıkıyor. Kurum bünyesinde hâlen, Hayvan Yetiştirme ve Islahı Bölüm Başkanlığı´nca 24, Biyometri ve Genetik Bölüm Başkanlığı´nca 4, Dölerme ve Suni Tohumlama Bölüm Başkanlığı´nca 7, Yemler ve Hayvan Besleme Bölüm Başkanlığı´nca 7, Su Ürünleri Bölüm Başkanlığı´nca 3 proje yürütülürken, kurumda ayrıca Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanlığı ve Çayır Mera Bitkileri Bölüm Başkanlığı da bulunuyor.
Haber : Önder Balıkçı