Tarih: 02.05.2014 00:00
Kültür Bakanlığı Kirazlı Manastırına talip
Kapıdağ Yarımadası'nın önemli tarihi yapıtlarından Kirazlı Manastırı onarıma alınıyor.
19. yüzyılın başlarına kadar ayakta kalabilen Kirazlı Manastırı Kültür ve Turizm Bakanlığınca ele alındı.
Cumhuriyet tarihinin kuruluş yıllarına kadar ayakta kalmayı başaran, ancak daha sonraki dönemde bakımsızlıktan harabeye dönen ve define avcılarının kazılmadık hiçbir noktası bırakmadıkları Kirazlı Manastırı Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gündemine girdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı manastırın devrini istedi
Erdek'te kazı çalışmaları devam eden Kyzikos ile çalışmaları sona gelinen Zeytinliada'dan sonra ayağa kaldırılması için proje hazırlanan Kirazlı Manastırı için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan antik alanın devrini istedi.
Söz konusu antik yapının Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesiyle birlikte, Kapıdağ'ın Kirazlı yaylasına yok olmaya yüz tutmuş Manastır 1900'lü yıllardaki görünümüne kavuşturularak bölge turizmine sunulacak.
Tarihte Kızlar Manastırı olarak kullanılan yapının aslına uygun olarak restore edilmesi ardından tarihin gizemli derinliklerinde rahibelere okul olmuş bu mabedin otel olarak ta kullanılmasının sağlanması bekleniyor.
Kirazlı Manastırın tarihçesi: Strabon, Kyzikos'un ardındaki Dindymon Dağında ana tanrıçaya adanmış. Ortodoks geleneğine göre de manastır eski bir tapınağın yerinde kurulmuştur. Eskiden yöredeki Rumların dini merkezi olan manastır Havari Lukas'ın eseri olduğuna ve mucizeler yarattığına inanılan Panagia Faneromeni (Faneromeni Meryem'i) ikonasından medet uman binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyordu. Şimdiyse bu ünlü ikona İstanbul'da Fener Rum Patrikliğinin katedralinde sergilenmektedir. 1922 yılında terk edilen manastır ağaçların arasında kaybolmuştur. İyice yaklaşmadan kendini göstermez. 1895 yılından inşa edilmiş 99 odalı görkemli binasından geriye yüksek duvarlarla, büyük oranda yıkılmış bir kilisenin kalıntısı ulaşmıştır. (B. Manşet)
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —