Bandırma´ya 18 kilometre mesafedeki dünyaca ünlü 1976 yılında Avrupa Konseyi´nce A sınıfı Avrupa Diploması verilen ve Avrupa-Afrika - Asya kuş göç yolları üzerinde bulunan Manyas Kuşcenneti, göçmen kuşların kuluçkadan çıkan ve cıvıl cıvıl sesleriyle dünyaya merhaba diyen yavru kuşlarla şenlendi.
Uluslararası Ramsar Sözleşmesi´yle de koruma altına alınan Manyas Kuş Cenneti´nde her yıl Şubat, Mart ve Nisan aylarında Kuşcenneti´ne gelerek kuluçkaya yatan 250 türden 3 milyona yakın göçmen kuşun ilk yavruları tepeli pelikanlar ve karabataklardan sonra gri ve beyaz balıkçıl, kaşıkçı kuşu yavruları dünyaya ?merhaba? dedi
Kuş Cenneti 40 yapay yuvada ve su üzerindeki sazlara yuva yapan tepeli pelikanlardan 100´e yakın yavru çıktığını belirtildi. Yavru çıkmanın devam ettiği bugünlerde ziyaretçi sayısında da her geçen gün artış olduğunu ve özellikle hafta sonlarında günde 150´ye yakın ziyaretçinin geldiği ifade ediliyor. Şubat ayından itibaren söğüt ağaçlarına yuva yapan karabataklardan ise binden fazla yavru çıktığı tahmin ediliyor. Diğer kuluçkaya yatan göçmen kuşların da mayıs ayı sonuna kadar tüm yavruların çıkacağı öğrenildi. Milli Parka gelen ziyaretçiler kuşları kuş gözlem kulesinden izleyebildikleri gibi müzede bulunan kapalı devre televizyon sisteminden de doğal yaşantılarını izleyebiliyor.
Kuş Cenneti Milli Parkı´nda Manyas Gölü´nde, geçen yıl olduğu gibi yoğun yağışlar nedeniyle bu yıl da suların normalin üzerinde olması nedeniyle kuş sayısında artış bekleniyor. Nitekim su seviyesinin yeterli seviye de olması kuşların geniş bir alana yayılarak yuva yapıp kuluçkaya yatmalarına neden oldu.
Nisan ayı başı olmasına rağmen söğüt ağaçlarına ve su üzerindeki sazlıklara yuva yapıp kuluçkaya yatan tepeli dalgıç, küçük beyaz balıkçıl, gri balıkçıl, erguvani balıkçı, gece balıkçısı, arı kuşu, yeşilbaş ördek, saz bülbülü, söğüt bülbülü, sakar mekeler, su tavukları ve çeltikçi kuşları gibi tüm göçmen kuşların her geçen gün peyder pey kuluçkadan çıkan yavruları nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kuş sayısında önemli artış olacağı bildirildi. Kesin sayı tüm yavruların kuluçkadan çıkmalarından sonra yapılacak sayım sonunda belli olacak.
Kuş Cenneti´ne eğitim amaçlı 22 öğrenci ve öğretim görevlisi Doç Dr Özdemir Adızel ile birlikte ziyaret eden Balıkesir Üniversitesi Necati Bey Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Tuncay Dirmenci, Manyas Kuş Cenneti´nin kesinlikle korunması gereken dünyanın sayılı sulak alanlarından biri olduğunu işaret etti.
Dirmenci, konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Türkiye önemli kuş yolları üzerinde yer alıyor. Manyas Kuş Cenneti de bu duraklardan en önemlilerden bir tanesi. Onun için burası hem eğitim alanı açısından hem kültürel açıdan ülkemizin değerleri arsında yer alıyor. O nedenle de bizim için çok değerli. Ve buna uygun biyo coğrafya dediğimiz bitkiler ve hayvanların yeryüzünde dağılışlarıyla ilgili bir dersimiz var. Hayvanlar bölümü için de bizim için burası çok önemli zaten bu amaçla buradayız? dedi.
Doç Dr. Özdemir Adızel de öğrencilere müzede ve kapalı devre televizyonda canlı olarak görülen kuşlarla ilgili ders anlattı.
Haber: Erdem Özcan