Manyas İlçesi Kuş Cenneti´nde yavru kuşların çıkma zamanı olması nedeniyle bölge yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.
Mart ayından itibaren kuluçkaya yatıp yavru çıkarmak için Afrika´dan gelen göçmen kuşlar, yeni yuvalar yapmanın yanında eski yuvalarını da onardıktan sonra kuluçkaya yatıyorlar.
Hafta içi ortalama 150 ziyaretçinin geldiği, hafta sonların da ise ziyaretçi sayısının 500´e çıktığı Kuş Cenneti Milli Parkı´ndaki kuş gözlem kulesinden yuvalarında yavrularıyla beraber dürbünlerle izlenen tepeli pelikan ve karabatak kuşları ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Kapalı devre televizyon kanalından da izlenen kuşların yaşamlarını doğal ortamda izleyen ziyaretçilerden İstanbul´dan gelen Onur Ergin, Manyas Kuşcenneti´nin adını duyduğunu ama ilk kez geldiğini, mükemmel bir yer olduğunu ve herkese tavsiye edeceğini söyledi.
Kuş gözlem kulesinden aileleriyle birlikte dürbünlerle izleyen çocuklar da kuşları çok sevdiklerini her yıl gelmek istediklerini dile getirdi.
Avrupa Konseyi tarafından tabiatın en iyi korunduğu yerlere verilen A Sınıfı Diploma 15 Mart 1976 yılında Manyas Kuş Cenneti´ne de verildi. Kuş Cenneti şimdi özellikle Afrika´dan gelen göçmen kuşların kuluçkadan çıkan ve halen çıkmaya devam eden yavruların cıvıl cıvıl seslerinden tam bir şölen yerine döndü.
2005 yılında 64 hektardan 24 bin hektara çıkartılan Milli Park´a 260 türden 3 milyona yakın değişik türde göçmen kuş barınmak, kuluçkaya yatmak ve beslenmek için geliyor. Tepeli pelikanlar 40 yapay yuvada ve sazlıklar üzerine kuluçkaya yatarken, karabataklar, balıkçı, gri balıkçı, balaban, atmaca, sakarmeke, saz bülbülü, söğüt bülbülü ve arı şahini gibi kuşlar söğüt ağaçlarına, sazlıklara ve su üzerindeki yuvalarda kuluçkaya yatıyorlar.
Yetkililer; uygun mevsim şartları nedeniyle kuş popülasyonu nu arttırdığını ifade etti.
Yapılan sayımlara göre tespit edilen 266 kuş türünün 64 tanesi her yıl düzenli olarak kuluçkaya yatarken, 22 tür bazı yıllar, 178 tür ise göç esnasın da Milli Park´a uğruyor.
Haber : Erdem Özcan