Tarih: 09.10.2013 00:00
Kyzikos'ta Roma dönemine ait muhteşem bir sütuna ulaşıldı
Kyzikos Antik Kentinin, Hadriaunus Tapınağı`nın bulunduğu alanda devam eden kazı çalışmalarında 1800 yıl önce yapılmış Korinth düzeninde en büyük sütuna ulaşıldı.
Hadrian Tapınağı`nda devam eden kazılarını yürüten Kazı Heyeti Başkanı Doçent Doktor Nurettin Koçhan, Hadrian Tapınağı`nın batı kısa kenarında devam eden çalışmalarda, daha önceki yıllarda ortaya çıkarılan ve tapınakla ilgili olmayan yapıya ait duvarın yanı sıra tapınağın alt kısmını oluşturan tonozlara ulaşıldığını anlattı.
Batı kısımda daha önceki yıllarda olduğu gibi mimari bezemeli parçaların yanı sıra tapınağın frizinde yer alan insan figürlerin vücutlarının değişik yerlerine ait kırık küçük parçalara ulaşıldığını kaydeden Doç. Dr. Koçhan, çok büyük bir kartalın pençesi, bir boğa figürünün gerçek boyutlardan daha büyük baş kısmının bulunduğu bilgisini verdi.
Erdek Kyzikos Antik Kent Bölgesinde, Hadriaunus Tapınağı olarak bilinen bölgede 2006 yılından bu yana kazıları yürüten heyete başkanlık yaptığını ifade eden Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Doçent Doktor Nurettin Koçhan, ölçüleri ile ion düzenindeki Didyma Apollon ve yerinde görülemeyen Efesos Artemis Tapınakları ile eş değer olan, bezemelerinde kırmızı, mavi boyanın, friz ve alınlıkta yer alan kadın figürlerinde altın yaldızın kullanıldığı Hadrian Tapınağı`nın, hep parçalar halinde çıkan sütun başlıklarından birinin büyük oranda sağlam ortaya çıkarıldığını müjdeledi.
Sütunun 2013 yılı kazı döneminde bulunduğuna dikkat çeken Doç. Doktor Nurettin Koçhan, ulaşılan sütunu, alt kısımda 2.14 metre, üst kısımda 2 metre çapında olan sütun tanburlarının en üst kısmınde yer alan Korinth sütun başlığı 1.90 metre çapı ve özellikle 2.50 metre yüksekliği ile Roma döneminde Korinth düzeninde yapılan en büyük zarif sütun başlığı olarak açıkladı.
Roma döneminde Korinth düzeninde bu büyüklükte yapılan başka bir sütun olmadığını öne süren Doç. Doktor Koçhan, "Kyzikos Antik Kenti Hadrian Tapınağı, dünyanın en büyük ve gösterişli Korinth düzenindeki tapınak olarak kabul edilen Lübnan Ülke sınırları içinde bulunan Baalbek`deki Jupiter Tapınağı`nın hem ölçüleri, hem de sütun başlığının büyüklüğü ile karşılaştırdığımızda, tapınağımızın hem daha büyük, hem de daha zarif olduğu görülür. Kaldı ki, Jupiter Tapınağı`nın başlığındaki yükseklik 2,5 metrenin altındadır." dedi.
Hadrian Tapınağı hakkında da bilgi veren Doç. Doktor Koçhan, Erdek`te bugün Düzler Mahallesi olarak bilinen bölgedeki Hadrian Tapınağının 1800 yıl önce 7000 m2 alanı kapsayan alan üzerine, 116,23 metre, uzunluğunda, 70 metre genişliğinde inşa edildiğini söyledi.
Hadrian Tapınağı`nın Kyzikos Kentinde M.S. 117 yılında meydana gelen depremde yıkıldığını belirten Doç. Doktor Koçhan, Roma İmparatoru Hadrian`ın M.S. 124 yılında gezmek üzere geldiği Kyzikos Kentinde, tapınağın yıkıldığını görmesi üzerine, Kyzikos yöneticilerine tapınağın onarılması için verdiği para ile ikinci kez yapımına başlanan tapınağın M.S. 156 yılında tam olarak olmasa da tamamlandığını, adına da Hadrian Kralının isminin verildiğini hatırlattı.
Bugün inanılmaz antik eserlere ulaşılan bölgede, 1955 yılına kadar kireç ocağının bulunduğunu, Erdek`e Kaymakam olarak atanan Reşit Mazhar Ertüzün`ün dikkati sayesinde kireç ocağının faaliyetine son verilerek bölgenin kısmı olarak ta olsa kurtarıldığını belirten Doç. Doktor Koçhan, 2006 yılından bu yana kazı heyetine başkanlık ettiği kazı çalışmalarının 2013 yılı etabının 15 Ağustos`ta başlayıp 8 Ekim Salı günü sona ereceğini ifade etti.
Bu yıl ki kazılara, Kültür ve Turizm Bakanlığı`ndan gelen 250 bin lira ödeneğin yanı sıra Erdek Belediyesi`nin büyük katkıları olduğunu dile getiren Doç. Doktor Koçhan, bu sene ki kazılarda, kendisine 1 Yardımcı Doçent, 1 Doktora Öğrencisi, 3 Yüksek Lisans Öğrencisi, 20 Arkeoloji Bölümü öğrencileri ile 25-30 kadar işçinin yardımcı olduğunu açıkladı.
Haber : Taygun Ertan
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —