Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Kyzikos'a akademisyen ziyareti

Kyzikos

Bandırma'da gerçekleşen "Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu 2022"nin ardından, sempozyuma katılan akademisyenler ve bilim insanları, Erdek sınırları içindeki Kyzikos ören yerini de ziyaret ettiler.

Bandırma'da gerçekleşen "Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu 2022"nin ardından, sempozyuma katılan akademisyenler ve bilim insanları, Erdek sınırları içindeki Kyzikos ören yerini de ziyaret ettiler. Burada, kazı ekibi başkanı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tercanlıoğlu, ziyaretçilere bilgiler verdi.
Kyzikos'ta ilk kazıların Prof. Dr. Abdullah Yaylalı tarafından, 1987 yılında başlatıldıktan sonra 2000'li yıllarda buradaki kazıları Prof. Dr. Nurettin Koçhan'ın yürüttüğünü, 2022 yılında ise kazıları kendisinin devraldığını belirten Tercanlıoğlu, şunları söyledi:
"Kyzikos, üç önemli bölgeden oluşuyor: Hadrianus Tapınağı, anfitiyatro ve nekropol. Biz şu anda Hadrianus Tapınağı'nın kuzey batı bölümünde kazı yapıyoruz. Tapınak, 116x64 metre boyutlarında. Kyzikos ören yeri, 7 bin metre karelik kapalı bir alanı kapsıyor. 1850 yılında yapılan tapınak, 9'a yakın deprem yaşamış, bu depremlerin üçünde yıkılmış. Ancak çok iyi yapılan alt kısmı çok sağlam. Tapınağın üst kısmı ise Roma yapısı. 
Kyzikos ören yeri çok açıkta yer alması nedeniyle dış etkenlere karşı korunması gerekiyor ve her şeyden önemlisi de varlığını koruması için ziyaretçilere mutlaka açılmalı."
NEKROPOL BÖLGESİ ZİYARETİ
Ardından, Kyzikos ören yeri içinde yer alan Nekropol(toplu mezar yeri) bölgesine geçildi. Dr. Tercanlıoğlu, çalışmalarına yeni başladıkları bu bölge ile ilgili bilgiler verdi. Bölgede, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ilişkin mezarların da yer aldığını anlatan Tercanlıoğlu, "Bu bölgeyi önümüzdeki dönemlerde bir açık hava müzesi durumuna getirmek istiyoruz. Bölgenin, ulaşıma da elverişli olması dolayısıyla turistlerin çok ilgisini çekeceğini düşünüyorum" dedi.
ZEYTİNLİADA ZİYARETİNE LODOS ENGELİ
Akademisyenler ve bilim insanları, daha sonra Erdek Zeytinliada ziyaretini gerçekleştirmek istedilerse de, şiddetli lodos dalgaları, adaya denizden ulaşımı engelledi. Bu nedenle adada, önceki yıllarda 10 yıla yakın süre kazı çalışmalarında bulunan Prof. Dr. Nurettin Öztürk'ün, ziyaretçilere bilgi vermesi gerçekleşmedi.
Akademisyenler ve bilim insanları, daha sonra "Kirazlı Manastırı"nı ziyaret ettiler.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler: Kyzikos' akademisyen ziyareti
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli