Kyzikos’ta kazı dönemi başlama töreni

Kyzikos’ta kazı dönemi başlama töreni

Erdek sınırları içinde bulunan Kyzikos Antik Kenti’ndeki 2024 kazı çalışmaları törenle başladı.

Erdek sınırları içinde bulunan Kyzikos Antik Kenti’ndeki 2024 kazı çalışmaları törenle başladı.

Kazının fiilen başlaması dolayısıyla, Erdek Kaymakamlığı'nın öncülüğünde Kyzikos kazı evi önünde düzenlenen törene Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Feyzullah Temurtaş, Erdek Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Uz, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Can Ata Tan, Bandırma Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ertunç İşbay, CHP Erdek İlçe Başkanı Hale Tuna, AK Parti Erdek İlçe Başkanı Musa Alioğlu, Bandırma Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Çapar, Bandırma Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Şerafettin Çıkar, Bandırma Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Şube Başkanı Tolga Tetik, Erdek Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Özgür Kalafat, Erdek Tarım ve Orman İlçe Müdürü Dilek Işıktaş, Bandırma Müzesi Müdiresi Tülin Tan, bazı daire müdürleri ve diğer konuklar katıldı.

Kyzikos kazı ekibi başkanı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Tercanlıoğlu’nun açılış konuşmasının ardından Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık kürsüye davet edildi.

Karışık, Kyzikos’un tarihçesi hakkında kısa bilgi vermesinin ardından, “Kyzikos, sadece Erdek için değil, Balıkesir ve çevre ilçeleri için de tarihi bir mirası barındırıyor” dedi.

Kyzikos’un hak ettiği değerli bulması için ellerinden gelen çabayı harcayacaklarını belirten Karışık, belediye olarak antik kentin altyapısını ve yollarını yapacaklarını açıkladı.

KAYMAKAM ATASOY KÜRSÜDE

Ardından Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy’a söz verildi.

Erdek’te göreve başladığında ilk karşılaştığı olumsuzluğun kurumlar arasında işbirliği bulunmaması ve koordinasyon eksikliği olduğunu belirlediğini vurgulayan Atasoy, şunları söyledi:

“Bugün, Kyzikos kazı çalışmaları ilk kez bir törenle başlıyor. Göreve başladığımda Erdek’in bir turizm mastır planı da olmadığını gördüm. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın(GMKA) da katkılarıyla 15 Ağustos-30 Ağustos 2024 arasında Erdek’in Turizm Kalkınma Planı’nı hazırlayıp bitireceğiz. Erdek’in her yeri ayrı bir zenginlik ve hazine. İlçenin her unsurunda turizm var. Bunları değerlendireceğiz. Hazırlanacak bu mastır planı Erdek turizmi için yol haritası olacak.”

GELECEĞE MİRAS PROJESİ

Kyzikos kazılarını “Geleceğe miras” projesi olarak gördüğüne dikkati çeken Atasoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kültür ve Turizm Bakanlığımız da kültür mirasımızın bir an önce gün ışığına çıkarılması için kazılara artık daha fazla ödenek ayırıyor. Buna Kyzikoskazıları da dahil. Bu kapsamda Kyzikos’taki Hadrianus Tapınağı’nı bir an önce gün yüzüne çıkarmalıyız. Kyzikos, sadece Hadrianus Tapınağı’dan ibaret değil. Bölgede ayrıca Nekropol, yani mezarlık da var. Bu mezarlık Genç Bizans Dönemi’nde yapılmış, Bizans Dönemi’nde yeniden düzenlenmiş. Bu mezarlığı da ortaya çıkaracağız. Daha sonra üzerini cam ile kapatıp, açık hava müzesi durumuna getireceğiz.

Bölgede ayrıca bir amfitiyatro, bir de tiyatro var. Amfitiyatro, antik açıdan Türkiye’nin ilk 3 eseri arasında yer alıyor.

Ayrıca tiyatroyu da açığa çıkarıp, hemen restorasyon çalışmalarını başlatmak istiyoruz. Bu tiyatro, 100 metre derinlikte olup, Hellenistik dönemde yapılmış, ayrıca Roma döneminde de kullanılmış. Tiyatro, 15 bin seyirci kapasitesinde bulunuyor.”

LİMANLARI ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

Kyzikos Antik Kenti’nde, biri iç liman olmak üzere üç liman bulunduğuna işaret eden Kaymakam Atasoy, şunları aktardı:

“Antik yazar ve tarihçiler, Kyzikos’ta 200’den fazla geminin barındığı limanlar bulunduğunu belirtiyor. Bu limanları ortaya çıkarmak için bölgede ikişer aylık periyotlarla dalışlar yapılacak. Kısacası Kyzikos’u sadece Hadrianus Tapınağı olarak görmemek gerekir. Çünkü o dönemlerde Kyzikos’un Erdek’ten 60 kat daha büyük olup, nüfusunun da Erdek’ten 60 kat fazla olduğu biliniyor.”

NEKROPOLDE KADINLAR DA ÇALIŞACAK

Bölgedeki Nekropol kazı çalışmalarına, bölgede yaşayan, yöresel kıyafetli 8 kadının da çalışacağını açıklayan Atasoy, şöyle konuştu:

“Şimdilik 8 kadınla başlayıp, daha sonra bu sayıyı 12’ye çıkaracağız. Bu kadınlara asgari ücretin üzerinde ücret verilecek. Böylece iş imkânına kavuşacaklar. Yani bölgemizdeki tarihe kadın eli de değecek.”

Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, Hadrianus Tapınağı ile tiyatro arasındaki 1,5 kilometrelik bölgeyi de “antik gezi yolu” olarak düzenleyeceklerini, böylece vatandaşların bölgenin tarihine gezerek ulaşacaklarını belirtti.

Kaymakam Atasoy, Kyzikos için yeni ve modern bir kazı evinin de yapılacağına işaret ederek, “Kyzikos’ta önümüzdeki yıldan itibaren artık önemli eserlerin ortaya çıkacağını söyleyebilirim” dedi.

ÖNDER BALIKÇI-TUNCAY ERTAN