Kyzikosta kazılar yeniden
Düzler Mahallesinde bulunan Kyzikos Antik Kentinde kazılar yeniden başladı. Kazılarda, geçmişte Avrupalı seyyahlar tarafından Dünyanın 8. Harikası olarak nitelendirilen Hadrianus Tapınağı ile 3 antik limanın ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Erdek Haber
Yayın: 12 Temmuz 2010 - Pazartesi 12:00
Güncelleme: 12 Temmuz 2010 12:00
Kyzikosta kazılar yeniden
Düzler Mahallesi`nde bulunan Kyzikos Antik Kenti`nde kazılar yeniden başladı. Kazılarda, geçmişte Avrupalı seyyahlar tarafından "Dünyanın 8. Harikası" olarak nitelendirilen "Hadrianus Tapınağı" ile 3 antik limanın ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Kazı Başkanı Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, ödenek yetersizliği nedeniyle 1996 yılında ara verilen kazıların, 2006 yılından bu yana kendisinin başkanlığında yeniden başlandığını anlattı.
Bu yılki kazıları öğrenciler dahil 13 kişilik ekip ve 40 işçiyle gerçekleştireceklerini belirten Koçhan, kazıların 15 Ağustos`a kadar sürdürüleceğini bildirdi.
108 bin TL ödenek tahsis edildi
Koçhan, Kültür ve Turizm Bakanlığının, kazıların yaz aylarında sürecek bölümü için 108 bin lira ödenek sağladığına değinerek, şöyle konuştu: "Bu yılki kazılarımız için verilen 108 bin liralık ödenekten memnunuz.
Kazılarımızda, bu sene yine Hadrianus Tapınağı`nda çalışmalar yapacağız. Güneyinde çalışacağımız Hadrianus Tapınağı`nın uzunluğunu belirlemek istiyoruz. Çünkü halen tapınağın ölçülerini tam olarak bilmiyoruz. Ancak, bildiğimiz kadarıyla bile Hadrianus Tapınağı`nın, Didim`deki Apollon Tapınağı`ndan büyük olduğu bir gerçek. Yine bu yıl gerçekleştireceğimiz kazı çalışmaları sırasında, Hadrianus`un sütun sayılarını da belirlemeyi amaçlıyoruz."
Önemli bulgulara ulaşıldı
Hadrianus`ta, geçen yıl gerçekleştirdikleri çalışmalar sırasında önemli bazı parçalara ulaştıklarına dikkati çeken Koçhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hadrianus Tapınağı`nda her şey çok farklı. Ülkemizdeki diğer tapınaklara hiç benzemiyor. Bu tapınağın, istediğimiz şekilde ortaya çıkması için bu koşullarda 10 yıla daha ihtiyacımız var.  Kyzikos`ta, Hadrianus`un dışında Metroon isimli bir tapınak ve Nekropol (mezarlık) da var. Bu bölgelerdeki arazilerin şahıs malı olması nedeniyle kazı yapamıyoruz. Mutlaka kamulaştırılması gerekiyor."
Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 32.9 ° / 15.5 ° Güneşli
  • Perşembe 34.7 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Cuma 39.5 ° / 16.3 ° Güneşli
1

Ocaklar’ın altyapıda yaz çilesi bitiyor

2

Atatürk Mahallesi'nde baraka yangını

3

Erdek’te zeytinlik ve otluk alanda çıkan yangın söndürüldü

4

Polisin dikkati uyuşturucuya geçit vermedi!

5

Erdek’te fırtına hayatı olumsuz etkiledi

6

Erdek’te uyuşturucu operasyonu: 4 Gözaltı

7

Erdek'te şiddetli rüzgar: Terastan caddeye su deposu düştü!