Özgür Durmaçalış'tan boşalan Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdürlüğü'ne Mehmet Akif Ersoy atandı. 1960 yılında Ankara'da doğan Ersoy, Hacettepe Üniversitesi, Matematik Bölümü, Anadolu Üniversitesi, İşletme Bölümü'nü bitirdi. TCDD Limanlar Daire Başkanlığı'nda, araştırmacı olarak göreve başlayan Ersoy, ardından Haydarpaşa Liman İşletme Müdür Yardımcılığı, Limanlar Daire Başkanlığı'nda Araştırma-Geliştirme-Operasyon Müdürlüğü, 12 yıl süreyle Derince Liman İşletme Müdürlüğü, İskenderun Liman İşletme Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2007 yılında emekli oluncaya dek İstanbul Bölge Müdürlüğü emrinde görev yapan Mehmet Akif Ersoy, Almanya, Japonya ve Fransa'da, çeşitli eğitim ve seminerlere katıldı. Ersoy'un, 30 yıllık meslek deneyimi bulunuyor.
LİMANA İKİ YENİ ROMÖRKÖR
Çelebi Bandırma Limanı'yla ilgili bilgiler veren Genel Müdür Mehmet Akif Ersoy, daha önce limanda kiralık olarak kullanılan romörkörlerin yerine iki yeni romörkör satın aldıklarını vurgularken, Bunlardan biri Tuzla'da, Türk malı olarak üretildi. 2500 beygirlik olup, 45 ton çekme gücü bulunuyor. İkinci el olarak aldığımız diğer romörkör de 2500 beygirlik, 33 ton çekme gücüne sahip. Her iki romörkör için 10 milyon dolarlık ödeme yapıldı dedi.
YILLIK 11 MİLYON TON ELLEÇLEME KAPASİTESİ
Limanda, şimdiden bir önceki yılın işlem hacmini yakaladıklarını, hatta bazı kalemlerde geçtiklerini belirten Ersoy, şu bilgileri verdi:
Hâlen yıllık 11 milyon ton elleçleme(ithalat-ihracat) kapasitemiz bulunuyor. 7,5 milyon ton dökme yük elleçleme, 250 bin ton üzerinde konteyner, 500 bin ton üzerinde Ro-Ro taşımacılığı yapıyoruz. Limanımızın, tam anlamıyla konteyner taşımacılığına da geçmesi durumunda, elleçleme kapasitemizin çok daha artacağını düşünüyoruz.
LİMANA GELEN GEMİ SAYISI
2013'ün Ocak ayından, Mayıs ayına dek Bandırma Limanı'na 407 gemi, 1193 Ro-Ro, 64 konteyner gemisi gelirken, içinde bulunduğumuz 2014 yılının Ocak ayından, Mayıs ayına dek 395 gemi, 90 konteyner gemisi gelip, 1397 Ro-Ro seferi gerçekleştiğini açıklayan Liman Genel Müdürü Ersoy,
Bu yılın başından, Mayıs ayı sonuna göre toplam tonajımız da, dökme katı, karışık eşya, proje kargo ve dökme sıvıda 1 milyon 534 bin 520 ton, 9364 konteyner teu ve 83852 Ro-Ro hareketi olmuştur dedi.
YENİ YATIRIMLAR
Limana yapılacak yeni yatırımlar için önceden 50 milyon dolarlık bütçe ayrıldığına dikkati çeken Ersoy, şöyle konuştu:
Limanımıza 74.400 metre küplük silo yapıyoruz. Bu, 60 bin tonluk sile demektir. Silo inşaatımız, bu yıl sonunda tamamlanacak. Hâlen, limanımızda 20 rıhtımımız bulunuyor. Aynı anda 11 gemide işlem yapabilecek durumdayız. 12 metre olan liman derinliğimizi, 14,5 metreye çıkarmayı planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde, liman içinde, Ro-Ro terminali(rıhtımı) projesini başlatmak istiyoruz.
LİMANA YÜK ALMAMAK YETKİMİZDE DEĞİL
Limanlarının ticari işletme olmasına karşın kurumsal sorumlulukları da bulunduğuna işaret eden Ersoy, Yasa ve yönetmelikler gereğince, istenmeyen bir yükü, limanımıza almama hakkımız da, lüksümüz de yok diye konuştu.
En iyi hizmeti verebilmek amacıyla çaba harcadıklarını vurgulayan Ersoy, Şu anda, tüm gemilere hizmet verebilecek kapasitedeyiz dedi.
250 METRELİK GEMİ GELECEK
Önümüzdeki günlerde, Bandırma Limanı'na, Brezilya'dan, 250 metre uzunluğunda iki geminin geleceğini belirten Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdürü Mehmet Akif Ersoy, bu gemilerin, soya fasulyesi getireceğini açıkladı. Ersoy, önümüzdeki dönemde, Balıkesir sınırları içinde Albayrak firması tarafından kurulacak kağıt fabrikasının da, Bandırma Limanı'nı kullanmasını beklediklerini bildirdi.
BANDIRMA GÜMRÜĞÜ, İHTİSASLI OLDU
Bandırma Gümrük Müdürlüğü'nün, ihtisas gümrüğü statüsüne de kavuşturulduğunu vurgulayan Ersoy, şunları söyledi:
Ülkemizde ihtisas gümrüğü olarak hizmet veren yerlerden biri de artık Bandırma Gümrüğü oldu. Bu statüde bulunan 7 yer var. Ancak bu yerlerin hepsi, denizle bağlantılı değil. Yeni bir statüye de kavuşan Bandırma Gümrüğü, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı kararıyla artık canlı hayvan ve canlı hayvan ürünlerinin giriş noktası durumundadır. Önder Balıkçı