Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Lisanslı depoculuk Marmarabirlik’te masaya yatırıldı

Lisanslı depoculuk Marmarabirlik’te masaya yatırıldı

TÜRİB ELÜS Piyasasında Zeytin İşlemlerinde Derin ve Likit Bir Organize Piyasa için Yapılması Gerekeneler Çalıştayı Marmarabirlik Genel Müdürlüğü’nde yapıldı.

 Sektörün lideri Marmarabirlik çatısı altında gerçekleştiren çalıştaya Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İlgen, Bakanlık temsilcileri, zeytin ve zeytinyağı sektörünün önemli isimleri  katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını  Marmarabirlik temsilcisi Genel Müdür İsmail Acar yaptı. 
Dünya genelinde ve Türkiye’de lisanslı depolama hizmetlerinin tarım ürünleri için giderek daha fazla tercih edilmeye başlandığını ifade eden Acar şunları söyledi: “Salamura siyah zeytin ve zeytinyağının depolanması ve ticaretinde gerek fiziksel altyapısı, “ gerekse teknik ve bilgi donanım yönünden öncü konumda olan Marmarabirlik ve Birliğe bağlı 8 kooperatifin ortağı olduğu bir Anonim Şirket kurulmuştur. Bu şirket MARMARABİRLİK TARIM ÜRÜNLERİ LİSANSLI DEPOCULUK A.Ş dir. Zeytin sektöründe Türkiye’de ve dünyada ilk lisanslı depo olma ünvanını taşıyan şirketimiz 2011 yılından bugüne faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye’de lisanslı depolama hizmetleri de son yıllarda gelişmeye devam etmektedir. Serbest piyasa ekonomisinin gereği olan ürün borsaları ile birlikte çalışmakta olan Lisanslı Depoculuk Sistemi: tarım ürünlerine olan yönelik ticareti kolaylaştıran, tarımsal ürünler için yurtiçinde yaygın bir depolama sistemi meydana getiren, mudilere ürünlerinin emniyet ve kalitesi ile ilgili güvenilir muhafaza sağlayarak, pazar alanını genişleten, piyasalarda fiyat istikrarının oluşmasına yardımcı olan ve ekonomide kayıt dışılığın önlenmesinde önemli bir araç olan çağdaş bir yapıyı oluşturmaktadır. Ürünlerin depolanması, saklanması, ve nakliyesinde yaşanan sorunların azaltılması, ürünlerin kalitesinin korunması ve tedarik zinciri yönteminin daha verimli ve güvenli hale getirilmesi açısından Lisanslı Depolar çok önemlidir. Bu açıdan Lisanslı Depoların artırılması Türk tarımı için çok önem arz etmektedir.” 
Bursa Ticarete Borsasını temsilen Emrah Silmez çalıştayda yaptığı konuşmada Lisanslı Depo kullanımının artırılmasının Türk tarımı için önemi dikkat çekti. Çalıştaya video konferans sistemi ile katılan  Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, iklim koşularına bağlı olarak tarım ürünlerinin fiyatlarında dalgalanmalar meydana geldiğini, üreticinin mağdur olmaması için depolama hizmetinin büyük önem arz ettiğini ifade etti.  Üründe kalitenin rekabet için artırılması gerektiğini vurgulayan Tan,  zeytinyağında tahşişin önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içerisinde olduklarını da söyledi. Marmarabirlik Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ertaş lisanslı depoculuk deneyimi ile ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı. TÜRİB Genel Müdür Yardımcısı Necla Küçükçolak ise Türib Elüs piyasası işlem ve takas süreci hakkında bilgiler verdi. Diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi zeytin ve zeytinyağı sektöründe lisanslı depoculuğun daha da yaygın hale gelmesi için gerçekleştirilen bu çalıştayın gelecek adına  projeksiyon görevi göreceğini vurguladı. Nano Lab.Grubu Şube Müdürü Melike Akanaras, Nanolab’ın zeytin yetkili sınıflandırıcılığı ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli